Izaberite stranicu

У недељу је по новом календару прослављена Света Петка, чије нетрулежно тело почива у Јашију и која се сматра покровитељком Моладвије.

Литургији коју је служило 22 архијереја присуствовало је преко 20.000 верних, док је њих 11.000 чекало у реду да се поклони њеним чесним моштима, као и моштима Св. великомученице Катарине Александријске.

Божанском службом је началствовао Митрополит китруски, кетерински и платамонански Георгије, који је донео честицу моштију Св. великомученице Катарине Александријске из града Катерини у Грчкој.

Проповедао је Епископ хуски Игњатије и у наставку прочитао посланицу Патријарха Данила упућену поклоницима који су дошли у Јаши из далека и из близа да се помоле Св. Параскеви.

Говорио је и Митрополит китруски Георгије, који је истакао да је Света Петка „бранитељка и заштитница овог историјског града и све Румуније“. При том је истакао да су обе светитељке, Света Петка и Света Катарина, иако су живеле у другачијим временима и у другим земљама, биле „снажне жене“ које су „сматрале Христа Жеником својих душа“.

Говорио је и надлежни епархијски архијереј Теофан, који се осврнуо на недавно несупели референдум по питању дефинисања брака у Уставу ове земље, истакавши да референдум није успео само услед мале излазности:

„Ми, народ Цркве, молимо се за опроштај онима који нису изашли на гласање, можда из разлога што наша реч или наш живот нису били довољно убедљиви, можда што наш глас није био довољно снажан, и отуда су они ослушнули другачије гласове који су их завели у друге земље.“

Извор: базилика.ро (са енлгеског Инфо служба СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This