Select Page

Градски храм Светог Димитрија у Косовској Митровици, са благословом владике рашко-призренског Теодосија, сутра у 8 часова ујутру, организује дочек Иконе Пресвете Богородице Портаитисе, најчудотворније светогорске иконе. Православна црква данас прославља Покров Пресвете Богородице.

Литургију ће потом служити владика Теодосије уз саслужење владике Виктора, руске православне цркве и игумана Царске Светогорске Ларве Хиландара, архимандрита Методија.

Епархија рашко-призренска позвала је вернике да присуствују овом, за православну цркву, важном догађају.

Света икона Пресвете Богородице Портаитисе (Вратарке) сматра се за најчудотворнију светогорску икону. Назива се још Иверска икона, али и „Чудотворка“.

Икона, која ће се сутра изложити у храму Св. Димитрија дар је руског добротвора Константина Шавела. Оригинална икона чува се у грчком манастиру Ивирон. Према традицији православне цркве, икону је насликао јеванђелист Лука. Пресвучена је ризом од сребра и злата који покривају скоро читаву фигуру, осим лица, што је уобичајено за највише поштоване иконе.

Из породице је икона Богородице Одигитрије („она која показује пут“). На овим иконама дете Христ седи на левој руци своје мајке и она указује на Христа својом десном руком.

Икона је јединствена по ожиљку који се налази на десном образу Деве Марије и њене браде. По предању, икона је избодена од стране војника у Никеји. Када је икона избодена, потекла је крв.

У другом тумачењу, ожиљак је ножем начинио један гусар. Кад је посекао икону, гусар је видео да је из ране потекла крв. Ово чудо дубоко га је потресло па се крстио и остао у манастиру. Није желео да га називају ниједним другим именом осим именом „Варварин“, али је живео у покајању да се посветио. Његов лик се налази на фресци на зиду Портаитисине капеле. Одевен је као гусар и изнад њега налази се натпис „Свети Варварин“.

Нисам дошла да бисте ме чували него да бих Ја вас чувала

Свети списи кажу да је након виђења пламеног стуба у мору који је указивао на место где се налазила икона, и откровења датог ивиронском пустињаку Гаврилу, он сишао с планине и ходао по мору као по копну. Узео је у руке велику икону, а монаси су је уз велике почасти и благодарности поставили у олтар. Међутим, Пресвета Богородица је рекла игуману: „Нисам дошла да бисте ме чували него да бих Ја вас чувала.“ Због тога су је монаси, када су је поново поставили у олтар, опет пронашли код манастирске капије. Од тог доба, икона је названа Портаитиса или Вратарка.

Извор: Коссев

Pin It on Pinterest

Share This