Select Page

Светом архијерејском литургијом и благосиљањем славског колача манастир Горњи Брчели у Црмници данас је прославио своју храмовску славу – Покров Пресвете Богородице.

Началствовао је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, из саслужење свештентва и молитвено учешће вјерног народа.

Пред почетак Литургије Митрополит Амфилохије је у првине ангелског образа обукао послушнице ове обитељи Гордану, Монику и Невенку.

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља он је рекао да Црква Божја није ништа друго него мрежа самога Господа у које се хватају људске душе.

„Оне се испуњавају Његове силе и Његове снаге, и Његове мудрости. Безброј је таквих кроз вјекове, од прве душе – од Пресвете Дјеве, која је благословила име Господње и коју је Господ удостојио и да роди, не само човјека него и Бога силом Духа Светога и да у исто вријеме остане дјева“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Владика је рекао да је она на тај начин спојила двије највеће светиње живота – материнство и девственост.

„Нема треће светиње тим двијема светињама – светињи материнства и светињи дјевичанства. И једно и друго је Пресвета Дјева посвједочила својим животом и као таква она је била и остала покров човјека, покров људске заједнице, покров васионе, онај покров и омофор који је видио Амдрија Јуродиви у Цариграду у своје вријеме, у цркви Влахерни“, казао је он

Додао је да је то виђење само символ ње као покрова над људским родом, као оне која је граница, како је називају Свети Оци, између створене и нестворене природе.

„Она је била и остала покров… И овај свети храм у којем смо се сабрали је посвећен покрову, да нам посвједочи ту велику светињу Пресвете Дјеве Богородитељке, родитељке Бога и човјека“, казао је Митрополит Амфилохије.

Након причешћа вјерних Владика је служио помен на гробу раније дугогодишње настојатељице ове светиње монахиње Еликониде Јевтић, а онда је благосиљао славски колач.

На крају је уручио захвалнице приложжнициома и добротворима манастира Зорану Ђукановићу, Миливоју Вукмановићу, Горану Војиновићу, Бобану Михајловићу и Градимиру Зоговићу

Рајо Војиновић

Фото: Јован Радовић

Pin It on Pinterest

Share This