Select Page

Са благословом Високопреосвећеног Митрополита Амфилохија, поклоници из наше Митрополије – чланице кола Кола српских сестара из Херцег Новог, заједно са игуманом манастира Савина јеромонахом Макаријем, обилазили су претходних дана светиње Косова и Метохије, а на празник Покрова Пресвете Богородице молитвено учествовали у прослави славе манастира Пећка Патријаршија.

Свету архијерејску литургију служио је Преосвећени Владика рашко-призренски Теодосије, уз саслужење игумана манастира Хиландар Архимандрита Методија и свештенства. На светом богослужењу појао је хор Светог Стефана Дечанског из Новог Сада.

Владика Теодосије се, између осталог, у литургијској бесједи, запитао. ,,Ако је Пресвета Богородица са нама-ко ће против нас? Ко смије да се супротстави њеној сили?“

Игуман хиландарски, архимандрит Методије, који је присуствовао и свечаном бденију уочи празника, подијелио је свим вјерницима иконе Богородице Тројеручице. „Он се вјерницима обратио бесједом у којој је говорио о томе на који начин  треба да се приближавамо Пресветој Богородици“, рекао је, за Радио-Светигору, јеромонах Макарије по повратку са овог поклоничког путовања.

,,Не постоје ријечи да се опише осјећај какав имате када обилазите светиње Космета осим оних јеванђелских „дођи и види“. Потребно је да се живи Косовом, не да се прича о њему“, каже отац Макарије и додаје да је на светој литургији поводом славе Пећке Патријаршије био сабран велики број вјерног народа са свих страна, тако да је свето причешће вршено из четири путира.

Уз Пећку Патријаршију, поклоници из наше Митрополије посјетили су и манастир Високи Дечани и манастире Соколицу и Бањску на сјеверу Косова.

,,Шта год се дешавало, жива је душа нашег народа на Косову и Метохији, жив је страдални народ наш. Нема мјеста страху, јер је Бог ту. Док год је наш народ спреман на жртву, Бог нас неће оставити – док год ми њега не остављамо. Зато се са Косова враћамо пуни наде, вјере и љубави. Косово је наш Јерусалим. Господ живи на Косову, у косметским светињама, и нико нам не може узети нашу душу, наше светиње и наше Косово и Метохију. Могу нам узети материјално, али душу нам нико не може узети. А душа нашег народа је управо Косово и Метохија. Држимо се крста и Пресвете Богородице, наших светих архиепископа и светитеља српских, и Бог ће све урадити за нас. А материјално ће доћи за тим“, каже отац Макарије.

Поред поклоника из Херцег Новог, слави Пећке Патријаршије присуствовала је и група од шездесетак поклоника из Подгорице.

Слопбоданка Грдинић

 

Pin It on Pinterest

Share This