Select Page

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије обавио је јутрос мало освећење обновљене цркве Светог апостола Томе у Петровцу и у њој са свештенством служио Свету архијерејску литургију.

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља он је подсјетио на јеванђелске ријечи: Нико не зна ни дана ни часа када ће Син човјечји доћи, којима Господ најављује Свој други долазак, у вријеме Свог првог доласка, када је већ био овдје на земљи.

,,Његов други долазак је пуноћа свега онога што се догађало од настанка свијета – и прије тога, – свега онога што је Бог замислио о Својој творевини и свега што се у творевини догађало до стварања човјека по лику и подобију Божијем“, казао је Владика Амфилохије.

Додао је да, обнављајући храм Светог апостола Томе, ми обнављамо вјерност Христу Богу нашему, у име кога се и граде храмови.

„А у исто вријеме. ми се везујемо за Свете Божије људе, у овом случају за Светог апостола Тому. Нека је благословен овај дивни дан у који смо, осим сјећања на Светог апостола Тому кроз обнољење храма у Петровцу, прославили и дивне светитеље Григорија свештеномученика Јерменског и Светог Михаила Кијевског“, казао јер он.

Осврћући се на актуелна дешавања на Украјини, Митрополит црногорско-приморски је позвао све оне који се тамо свађају и  воде братоубилачки рат да се подсјете свијетлог примјера Светог Михаила и залијече све браоубилачке ране и у Кијеву и шире од Кијева.

Након причешћа вјерних Митрополит Амфилохије је благосиљао славски колач.

„Нема љепшег сабора од сабора око Христа, око Њега као хљеба живота, око тијела Његовога које смо благословили Духом Светим и које смо примили, и око овог свагдашњег хљеба којим нас Господ храни. То је најљепши сабор“, рекао је Митрополит Амфилохије.

У име братства Медина, којима је Свети апостол Тома крсна слава, и Црквеног одбора Петровца Митрополита, свештенство и вјерни народ поздравио је Васо Медин.

„Овај тренутак смо сви скупа дуго чекали и, хвала Богу, срећно дочекали. У Паштровићима постоји преко шездесет цркава и четири древна манастира, као што сви добро знате. Последњих година тај број расте, што нас све весели и радује“, казао је Медин.

Приређена је потом трпеза хришћанске љубави с пригодним празничним програмом.

Рајо Војиновић

Фото: Јован Радовић

Pin It on Pinterest

Share This