Select Page

Његово Блаженство Архиепископ прешевски, Митрополит чешких земаља и Словачке Растислав у писму Његовој Светости Патријарху московском Кирилу од 11. октобра 2018. године изнео је свој непромењени став по питању збивања у Украјини и грубог мешања државних власти у унутрашње ствари Цркве.

Митрополит Растислав, између осталог, пише: „Православни свет признаје једино канонског Предстојатеља Украјинске Православне Цркве – Блажењејшег Митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија. Ту чињеницу је у име сви присутних више пута променио и потврдио Свјатејши Предстојатељ Велике Христове Цркве Цариграда васељенски патријарх Вартоломеј на Сабрању Предстојатеља помесних православних Цркава одржаном у Шамбезију (Швајцарска) од 21. до 27. јануара 2016. године. Из овог разлога било какав покушај легализовања украјинских расколника од стране државних власти треба да одлучно осуде сви Предстојатељи помесних православних Цркава.

Са братском Украјином нас повезује не само близина њених граница, већ и крвно сродство житеља Подкарпатске Русије и у нашим  у срцима одзвањају невоље не само једноверне, него и једнокрве украјинске браће.

Пошто се Православна Црква изграђује на принципу саборности, чврсто смо убеђени да ће било какве конфликтне ситуације и спорна питања, која прете јединству Православља, бити решени саборно, при строгом држању општеприхваћеног црквеног Предања и црквених канона,“ каже се у посланици митрополита Растислава.

Извор: Московска Патријаршија (с руског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This