Izaberite stranicu

У Грачаници су синоћ почели пјеснички сусрети “Лазар Вучковић”, а добитник истоимене награде је пјесник Рајко Петров Ного који, због болести, није могао да присуствује уручењу.

Ного, којем ће награда бити уручена накнадно, истакао је у писму организаторима и учесницима пјесничких сусрета да је сваком Србину родно мјесто Косово и Метохија.

“Ово вам поручује онај који је већ одавно изабрао да буде Косовац”, написао је Ного уз стихове: “Из нових фресака стара туга веје, није све пропало кад пропало све је”.

Пјесник Мошо Одаловић, рођен у Старом Грацку код Липљана, поручио је да ће српство трајати све док се пјесници окупљају на Косову и Метохији и док трају пјеснички сусрети “Лазар Вучковић”.

– Једино се са Косова и Метохије распознају све четири стране свијета. Одавде се распознаје свако од нас и најбоље се виде сви оријентири који сеобом остају иза – рекао је Одаловић за Срну и додао да је Ного старији по годинама од њега, а млађи по духу и стваралаштву.

У оквиру пјесничких сусрета “Лазар Вучковић” биће одржани и књижевни часови Матије Бећковића и представљено ново издање његове књиге “Косово – најскупља српска реч”.

Књижевно вече и разговор о књизи, у организацији Косовскометохијског одбора Матице српске, биће одржано вечерас у 19.00 часова у Богословији “Свети Кирило и Методије”

у Призрену.

Пјесничке сусрете “Лазар Вучковић” организовала је најстарија издавачка кућа на Косову и Метохији “Панорама”.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This