Select Page

У манастиру Светих архангела на Михољској превлаци код Тивта јуче, 10. октобра одржана је изборна скупштина којом је обновљен рад “Михољског збора“.

„Михољски збор“ је најзначајнија и најдуготрајнија друштвена, политичка, војна и правна средњевјековна институција на простору старе Превлачке Метохије, настала на територији Превлачке метохије у вријеме млетачке окупације. Михољски збор је био чувар православља и немањићке традиције, кроз све ратне буре и окупације до стварања прве Југославије.

Изабрано је ново руководство Удружења на челу са предсједником Здравком Нишавићем, предузетником из Тивта. За секретара је изабран Чедо Парача а почасним члановима су пролашени Васко Костић, Милета Томовић, Мато Бргуљан и Јован Ђуровић.

Скуп су поздравили предсједник Братства православне омладине, свештеник Миајло Бацковић, Жељко Комненовић, предсједник УО Матице Боке чији је „Михољски збор“ колективни члан и архимандрит Бенедикт игуман манастира Светог Архангела Михаила .

Здравко Нишавић је истакако да ће главни циљеви удружења бити чување традиције и хуманитарне активности.

„Традицију коју су спроводиле многе генерације прије нас у 8 вјекова дугачком раздобљу морамо очувати и предати новим нараштајима. Поред поноса што смо дио Михољског збора, ми смо носиоци и обавезе чувања светиње манастира Светог Архангела Михаила. Циљеви рада Михољског збора баштиниће све основне задатке наших претходника, као и нове сходно времену у којем живимо“, рекао је Нишавић.

 

Pin It on Pinterest

Share This