Izaberite stranicu

Снимање филмског спектакла епохе и серије „Краљ Петар Први“ завршено је након шест мјесеци, саопштили су продуценти.

У фуриозном ритму, глумци предвођени редитељем Петром Ристовским, снимили су кључне, потресне сцена на аутентичним просторима на Крфу, где се српска војска искрцала прије 100 година, али гдје је и почео њен опоравак и припрема за тријумфални повратак у Србију, преноси РТС.

Редитељ Петар Ристовски рекао је да снимање на Крфу за њега било потресно суочавање историје са његовом филмском верзијом.

„Мислим да смо ослободили емоцију која ће бити дирљива. Наши филмски јунаци, почев од краља Петра кога тумачи мој отац, па преко осталих, били су надахнути аутентичним амбијентима, а ја инспирисан њиховом игром, као и залагањем стотинама статиста.

Заиста смо евоцирали потресно колективно сећање“, рекао је Петар Ристовски.

Филм о подвизима српске војске у Првом светском рату које је предводио омиљени српски краљ, а према мотивима романа „Чарапе краља Петра“ Милована Витезовића, биће премијерно приказан 5. децембра, у Београду, у Центру „Сава“ и Комбанк дворани.

Филмска екипа, коју је чинило преко 100 глумаца и 7.000 статиста, снимала је више од шест мјесеци, са укупно 106 снимајућих дана, од 17. марта, на многим аутентичним локацијама и објектима по читавој Србији, на Старој планини, Књажевцу, Ваљеву, Крупњу, Соко граду, Београду, Сомбору, Панчеву, Космају, Сремским Карловцима, и на Крфу, преноси РТС.

У снимању филма и серије Краљ Петар Први учествовали су Војска Србије и МУП Србије, а за потребе снимања прављени су специјални комади оружја и топови.

Лазар Ристовски, главни продуцент и глумац, рекао је да су ова улога, као и цијели филм, по много чему за њега најважнији у животу.

„Важан због теме и величине пројекта, а такође и по емотивности, јер је ово дебитантски филм мог сина Петра. Овај филм је такође и читанка, буквар из кога ће се учити патриотизам, љубав према пријатељима, а, богами, и редитељски занат. Ово је филм који сваки Србин мора видјети, јер се тиче његовог дједа, прадједа, или чукундеде, који су оставили своје кости на Церу, Колубари, Кајмакчалану.

Већ сам рекао да је ово и можда мој последњи филм и сигуран сам да ће он бити упамћен по много чему, а највише, сигуран сам, по квалитету“, истакао је Лазар Ристовски.

У филму се, поред лика краља Петра Првог, појављују и Петар Бојовић, Степа Степановић, Никола Пашић, војвода Путник.

Извор: РТС

Pin It on Pinterest

Share This