Select Page
У недељу 7. октобра 2018. године, представници Српског националног савјета из Црне Горе, са представницима српског народа из Скадра и потомцима пострадалих и рањених у ослобађању Скадра 1912-1913. године, поставили су крст – спомен обиљежје на Бардањолту и Тарабошу, страдалним прецима који су положили животе 1912-1913. године, за ослобођење Скадра, древне српске престонице.
Парастос пострадалим и освештавање крста служили су протојереј Предраг Шћепановић и протојереј Јован Пламенац.
Парастосу и постављању крста на Бардањолу, присуствовали су председник Српског националног савјета Момо Вуксановић, предсједник Нове српске демократије Андрија Мандић предсједник Удружења “Морача-Розафа” из Скадра Павле Брајовић-Јакоја, председник Друштва Свети Јован Владимир из Скадра Симо Ајковић, Будимир Дубак, бивши министар вјера и културе у Влади Републике Црне Горе, Божидар Бојовић, историчар Симон Ђуретић, Александар Вујовић, професор Цетињске богословије и уредник Катихетског програма Радио Светигоре, потомци пострадалих и рањених на Скадру, међу којима и Влајко Ђуричанин који је дошао из далеке Аустралије и други.
После парастоса и освештавања крста, сабранима је бесједио протојереј Предраг Шћепановић.
У име потомака чији преци су пострадали говорио је Будимир Дубак.
У име организатора говорио је Момо Вуксановић. У име домаћина и представника српског народа у Скадру говорио је Павле Брајовић.
Један од потомака чији је отац рањен у ослобађању Скадра 1913. године, и добио Обилића медаљу, Влајко Ђуричанин, дошао је на овај историјски дан и догађај, из далеке Аустралије после 45 година, да ода почаст свима онима који су учествовали у ослобађању Скадра и да се помоли за покој њихових душа, дао је кратку изјаву за Радио Светигору.
Нека би свеблаги Господ упокојио све пострадале и рањене у биткама за ослобођење древног Скадра 1912-1913. године и подарио им рајско насеље, а њихова жртва и примјер била путоказ свим потомцима, како су се бранили част и достојанство свога народа и наслеђа.
Александар Вујовић
Извор: Радио Светигора

Pin It on Pinterest

Share This