Select Page

Од 2. до 4. октобра 2018. организовано је неколико верских и културних догађања у циљу обележавања 50-годишњице Православне академије на Криту. Ова годишњица је обележена у месту Колибари на Криту у присуству Његове Све-Светости Патријарха васељенског Вартоломеја, јерусалимског патријарха Теофила, архиепископа кипарског Хризостома, архиепископа албанског Анастасија, и г. Прокопија Павлопулоса, председника Републике Грчке.

Свечаност је почела освећењем прве цркве посвећене Светом Никифору Губавом у месту Сиракари, 80 км далеко од Ханије. Чин освећења извршио је Свјатјејши Вартоломеј у присуству председника Павлопулоса и хиљаде верника. Увече истога дана Његова Све-Светост је осветио одељење болнице за интензивну негу Митрополије Кисамоса и Селинона. У среду 3. октобра сви архијереји су присуствовали Божанској Литургији у ставропигијалном манастиру Гонији, када је професор Константин Зорбас, председник Академије, добио звање архона Васељенске Патријаршије. Васељенски Патријарх је отворио и црквени музеј у манастиру Гонија, у којем су изложене и неке старе књиге штампане у Јашију и Букурешту на грчком.

Свечаност поводом 50-годишњице Академије, којој је присуствовало 300 лица, одржана је на истом месту где и Свети и Велики сабор Православне Цркве.

Православна академија на Криту има иза себе богату мисионарску, међуконфесионалну и просветну улогу негујући вредности в асељенског Православља. И председник Павлопулос је истакао улогу Православне Цркве коју има и данас, и навео неке изазове са којима се Црква суочава данас.

Академија делује под надзором Његове Све-Светости Патријарха васељенског, а налази се на територији Митрополије Кисамоса и Селинона. Позната је по организовању многих међуправославних и међуконфесионалних конференција као центар за вођење дијалога и размену мишљења, а све у служби Богу и човеку.

Извор: Румунска Патријаршија (са енглеског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This