Select Page

На Дечјем гробљу у Сиску 6. октобра 2018. године служен је помен деци – невиним жртвама усташког логора.

Помен је, са благословом надлежног архијереја Митрополита загребачко-љубљанског г. Порфирија, служио Епископ пакрачко-славонски г. Јован. Саслуживали су протојереј-ставрофор Петар Олујић, парох у пензији, јереј Веселин Ристић, парох сисачки, и ђакон Милан Јовић из Пакраца. После помена епископ Јован обратио се сабрању говорећи о невином страдању жртава логора у Сиску и сећању на њихову жртву.

-Пре много година у Витлејему, цар Ирод је наредио да сва деца у граду и околини буду убијена, плашећи се да је међу њима један који би могао угрозити његову владавину и тиранију. Од тада, на четврти дан празника Божића, сећамо се четрнаест хиљада пострадале деце. Две хиљаде година касније, овде, у бившем дечјем логору у Сиску, сећамо се, тугујемо и палимо свеће за две хиљаде деце побијене у усташком логору. Она су исто тако побијена јер су се злотвори плашили да ће њихов крвави режим том децом бити угрожен.

У име преживелих логораша, присутнима се обратила гђа Добрила Кукољ, говорећи о важности окупљања и сећања на невино страдалу децу. Скупу се потом обратио др Милорад Пуповац, председник Српског народног вијећа, говорећи о страхотама дечјег логора и потреби да учитељи и деца из школа посећују место страдања.

Сабрање сећања на жртве логора у Сиску, децу стару неколико месеци до 13 година, одржано је у организацији Српског народног вијећа из Загреба и Вијећа српске националне мањине Града Сиска у спомен парку Диана Будисављевић, названом недавно по чувеној добротворки која је спашавала угрожену децу у Другом светском рату. Скупу су присуствовали саборски заступник г. Фурио Радин, министарка за демографију, породицу, младе и социјалну политику гђа Нада Мургарић, представници амбасада Савезне Републике Немачке и Републике Србије, градоначелница Сиска гђа Кристина Икић Баничек, сестринство манастира Јасеновца, чланови Удружења логораша Јасеновац из Београда, Бања Луке и други.

Такозвано Прихватилиште за децу избеглица било је под директном управом усташе и лекара др Антуна Најжера. Логор је деловао на више локација у Сиску, у згради бивше Соколане, у женском самостану сестара Светог Винка, магацину солане Рајс, једној основној школи у Новом Сиску и тзв. Карантени. На те локације пуних пет месеци допремана су деца са Козаре, Баније, Кордуна, из Славоније. Упркос акцији спашавања деце, коју је предводила добротворка Диана Будисављевић са групом неуморних праведника и великим залагањем Анте Думбовића, кроз логор је прошло 7000 малишана. На споменику Дечјег гробља данас стоји натпис да их је пострадало више од две хиљаде.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Pin It on Pinterest

Share This