Select Page

Архимандрит Сава Јањић, игуман манастира Високо Дечани написао је на свом Фејсбук профилу да „фамозни нови план Београда о заштити светиња СПЦ на КиМ“, који је данас објављен у медијима http://www.novosti.rs/…/aktuelno.289.html:754038-NOVOSTI-OT… , није ништа ново већ понављање онога што је „Коштуницина влада са СПЦ 2007. договорила са Албанцима и Ахтисаријем и што је већ укључено у косовски закон о заштићеним зонама http://www.kuvendikosoves.org/…/…/ligjet/2008_03-L039_sr.pdf

Отац Сава истиче да је СПЦ , будући да се овај закон не поштује и да је потребна ефикаснија заштита, више пута тражила од садашњих власти Србије да се у Бриселу дискутује о заштити светиња у техничком дијалогу. Наглашава да Београд из непознатих разлога никад није укључио СПЦ у дискусију нити ову тему поставио на преговарачки сто.

„Јасни показатељи да влада НИКАДА није покренула тему заштите светиња СПЦ у Бриселу јесу: Текст “Бриселског споразума” http://www.srbija.gov.rs/vesti/specijal.php?id=283757 и сви остали документи о преговорима http://www.kim.gov.rs/pregovaracki-proces.php Нигде у овим документима нема теме заштите српске православне баштине, иако је реч о једној од кључних тема за наш народ и државу. То је апсолутно несхватљиво“, каже игуман дечански.

Додаје да се питање највећих светиња српског народа никако не може покретати без укључења СПЦ и само преко медијских изјава или новинских чланака, који опет само рециклирају план Коштуницине владе и Ахтисаријевог плана, а који се показао као нефункционалан због неспремности косовске стране да поштује и сопствене законе.

На својој Фејсбук страници отац Сава наводи да у складу са одлуком Св. Архијерејског Сабора СПЦ заштита наших светиња и народа може бити део само техничког, а не “статусног дијалога”:

„Зато се СПЦ не може условљавати да подржи прозив-уставни план о етничко-територијалној подели Србије на КиМ јер би тада свака заштита светиња била практично немогућа јер би се наше најважније светиње сценаријем поделе нашле на територији од Србије званично признате “Републике Косово” или што је још горе на територији Велике Албаније.“

Архимандрит Сава изражава наду да ће Влада Србије одговорније приступити овом проблему и да ће бити решаван искључиво у оквирима Резолуције 1244 СБ УН:

„Ако је ко заинтересован за то питање, онда је то свакако наша Црква која своју будућност не види без адекватне заштите и опстанка свог народа и северно и јужно од Ибра. Зато је у том контексту свака прича о разграничењу тј. одрицању од највећег дела КиМ апсолутно погибељна и неприхватљива што је Св. Арх. Сабор у мају ове године јасно и недвосмислено саопштио“, истиче у тексту на свом Фејсбук профилу дечански игуман Сава Јањић.

Извор: Фејсбук

 

Pin It on Pinterest

Share This