Select Page

У протекла два дана, на подручју Личко-сењске жупаније ексхумирани су посмртни остаци девет жртава српске националности страдалих у акцији хрватске војске и полиције „Олуја“.

Надлежни органи Хрватске завршили су процес ексхумација са регистрованих гробних места, а цео процес трајао је два дана, саопштила је Комисија за нестала лица Владе Републике Србије.

У саопштењу се прецизира да су на Православном гробљу у Водотечу ексхумирана три лица, на православном делу Градског гробља у Оточцу једно лице, на Месном православном гробљу у Дољанима два лица и на месном гробљу у Рудопољу три лица.

Од свих ексхумираних посмртних остатака узети су узорци ради идентификације методом ДНК анализе.

Према подацима Комисије, до сада је у региону Лике ексхумирано 240 лица и то – на гробљу у Грачацу 155, Кореници 27, а након чега је процес настављен тек у октобру 2006. године, ексхумацијом посмртних остатака 58 жртава на локацији Житник код Госпића.

У овом региону, од укупног броја ексхумираних, 177 лица је идентификовано и предато породицама.

У складу са потписаним међудржавним документима са Хрватском и на основу њих постигнутих договора, ексхумацијама су у својству посматрача присуствовали представници Комисије за нестала лица.

Имајући у виду његов хуманитарни значај, посебно за чланове породица несталих лица, наставак ексхумација је од посебног значаја како би се убрзало решавања случајева лица која се воде као нестала у вези са оружаним сукобима и сарадње надлежних тела у региону, истиче се у саопштењу.

Извор: РТС

 

Pin It on Pinterest

Share This