Select Page

На празник Свете првомученице Текле Равноапостолне, у недјељу, 07.октобра Даниловград је прославио своју славу. Овај празник је истовремено слава и саборног даниловрадског храма, посвећеног овој славној мученици, првој међу женама.

Овогодишњем литургијском сабрању началствовао је протосинђел Сергије, намјесник острошке свете обитељи, уз саслужење више свештеника и свештеномонаха и уз молитвено учешће бројног вјерног народа Божјег из Даниловграда и околине.

Током Свете службе Божје, а након прочитаног одјељка из Јеванђеља, које нам повјествује о подвигу и слави мудрих дјевојака којима се Света Текла уподобила, празничну литургијску бесједу изговорио је отац Сергије. Подсјетио је вјерне на велику љубав коју је ова светитељка Божја имала према благој вијести Христовој, због које је оставила свог вјереника и постала ученица Господња, следујући небеској премудости која се излила кроз проповијед апостола Павла.

На крају Светог богослужења, из храма је улицама Даниловграда прошла празнична литија, у којој је, као небески благослов граду, ношен дио моштију Свете Текле, који се чува у даниловградском храму. Литија је прошла до мјеста на којем су почели радови на изградњи новог саборног храма преподобне Параскеве – свете Петке. Том приликом је протојереј Жељко Ћалић, парох даниловградски, обавијестио сабор вјерних да је последњих дана на сједници општинске Скупштине једноголасно донијета одлука о ослобађању Црквене општине Даниловград од плаћања комуналних такси за градњу храма, што представља први прилог општинске управе за изградњу новог даниловградског храма.

Након заврштека литије, коју ни јесењи пљусак није омео, испред храма је освећен славски колач, који је ове године принијела домаћица славе госпођа Милада Калезић, драмска умјетница из Марибора, која је поријеклом из Даниловграда. Том приликом се домаћинства славе за наредну годину прихватила породица Живаљевић.

За све вјерне је након светог богослужења припремљена трпеза љубави у ресторану „Обала“ у Даниловграду. За трпезом је свештенство и госте поздравио предсједник Црквене општине Даниловград господин Бранислав Ивановић, а славском здравицом је све присутне поздравила и госпођа Милада Калезић, изражавајући своју радост што може, поред активног литургијског живота који остварује у нашој црквеној заједници у Марибору, да учествује и у славској радости Даниловграда и његовог саборног храма.

Током славског ручка, својим програмом су се присутнима представила и дјеца – полазници Школе вјеронауке из Даниловграда. На крају славске трпезе, све вјерне је још једном поздравио протосинђел Сергије, посебно се захваливши домаћици славе, која се усрдно труди помажући острошку свету обитељ.

Иван Булатовић

Pin It on Pinterest

Share This