Select Page

У Мостару су отворене 99. Шантићеве вечери поезије, које су организовали Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ и Српско пјевачко и културно-умјетничко друштво „Гусле“ из Мостара.

Како преноси РТРС конзул Србије у Мостару Марија Бакоч, која је вечери прогласила отвореним, рекла је ће Генерални конзулат Србије у Мостару наставити да помаже рад на очувању националног, културног и духовног идентитета, као и у његовању достигнућа српске културе и врхунског народног стваралаштва.

Бакочева је нагласила да СПКД „Просвјета“ Градски одбор Мостар и СПКУД „Гусле“ имају стогодишњу традицију његовања просвјетне, националне, књижевне и културне баштине Срба.

Она је истакла да је Шантић имао значајну улогу у културном и националном уздизању Мостара, те да је својим радом оставио неизбрисив печат у културном и јавном животу града.

Градоначелник Мостара Љубо Бешлић рекао је да је Шантић дио Мостара и да је Мостар дио Шантића и поручио свим младима који напуштају Мостар да се сјете Шантићевих стихова „Остаје овдје“.

Министар културе и образовања у Влади Херцеговачко-неретванског кантона Рашид Хаџовић рекао је да ће док буде Мостара бити моста, Емине и Алексе.

Предсједник СПКУД „Гусле“ Радислав Тубић подсјетио је у име организатора да је Шантић био један од оснивача ових друштава, те поставио такве темеље на којима се и данас заснива рад.

„Његова љубав према овом граду и његово дјело је звијезда водиља нама и у `Гуслама` и у `Просвјети`. Алекса је поставио темеље рада ових друштава и он је човјек по чијим идејама и обрасцима ова друштва и данас дјелују и раде на даљем развијању културе у Мостару, али и у Херцеговини, јединствено и сложно како би сигурно то и сам Алекса желио“, рекао је Тубић.

Савјетник потпредсједника Федерације БиХ Салем Марић рекао је да су Шантићеве вечери поезије манифестација која подсјећа на чињеницу да је Мостар град поезије и која указује на племените безвременске идеје љубави, достојанства и заједништва.

Манифестација је почела поменом пјеснику на православном гробљу Бјелушине, након чега је свечано отворена у Народном позоришту Мостар гдје је касније одржана и представа „Прича о пјесницима“.

На програму ће све до 28. октобра бити изведено више различитих садржаја, а на завршетку ће бити додијељења и књижевна награда „Алекса Шантић“.

Организатори кажу да су овогодишње „Шантићеве вечери“ постале манифестација цијелог града, јер су се у организацију укључили Градска управа, културне установе, културна друштва и истакнути интелектуалци.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This