Select Page

Црквени одбор покренуо је обнову Храма Светог пророка Илије у Месарима, једног од најстаријих у Херцеговини, а ускоро почињу и археолошка ископавања у унутрашњости цркве, после чега ће бити познати нови археолошки подаци о тој грађевини.

– Њена архитектура говори у прилог да се ради о прероманичкој цркви из периода од 9. до 11. века, а садашњи темељи су из 15. века, појаснила је гђа Ивана Грујић, директор Музеја Херцеговине који ће бити носилац истраживања.

– Овдје се ради од двије средњовјековне некрополе из периода 12. и 13. вијека. Треба истаћи  да се ради о средњовјековној жупи Попово, која се граничила са жупама Приморје, Дубрава и Жабе. Тако да је ово једно веома важно стратешко мјесто, на којем су формиране најмање двије некрополе и десет стећака, који су сачувани до данашњих дана, рекла је гђа Грујић.

Црква Аветог Илије у Месарима обновљена је 1897. године. Претпоставља се да је настала на месту неког старијег објекта, на шта указују њен положај, облик карактеристичан за прероманичко градитељство у Јадранском приморју.

Надлежни парох јереј Милош Ловрић истиче да је то значајна црква за села Месари, Kовачина и Жуља.

– Црква коју обнављамо саграђена је 1494. године, а од  2008. године Kомисија за очување националних споменика БиХ уврстила ју је у баштину националних споменика, казао је јереј Ловрић.

До сада је урађена спољашња обнова храма, а Влада Републике Српске недавно је одобрила 20 хиљада марака за наставак грађевинских радова на обнови храма.

Извор: Радио Требиње

 

Pin It on Pinterest

Share This