Select Page

На дан када Црква Христова молитвено  прославља Зачеће Св. Јована Крститеља – служена је Света Литургија, у Храму победоносца Георгија, под Горицом.

Светим Евхаристијским сабрањем началствовао је јереј Блажо Божовић уз саслужење протојереја Јована Радовића и ђакона Ивана Црногорчевића. Молитвено је учествовао протојереј-ставрофор Драган Станишић.

За певницом једнодушно су одговарали појци овог Светог храма.

По прочитаном Јеванђелском зачалу а након освећења Светих Дарова Христових – сви они који су се припремали за примање Свете Тајне, присајединили су се са Светим Телом и Крвљу Господњом.

По прочитаним благодарственим молитвама, свештенослужитељи Цркве Светог Ђорђа су прочитали имена упокојених православних хришћана и освештали кољива а које су верни принели, за покој душа својих преминулих.

Свима онима који прослављају Зачеће Светог Јована Крститеља као своју Крсну славу, преломљени су славски колачи.

Затим се началствујући свештенослужитељ, јереј Божовић укратко обратио присутнима, пожелевши да им  Служба Божија, увек буде на здравље и спасење, душа и тела.

,,За ову Службу можемо да кажемо да се састојала из три дијела. Из Литургије која је центар живота, свих нас православних хришћана који вјерујемо у једнога Господа и Бога и Спаса нашега, Исуса Христа а где смо поменули наше упокојене (Оце, Мајке, Праоце, родитеље, браћу, сестре, пријатеље и кумове и све оне којих се сећамо), казао је отац објаснивши да сама реч парастос на грчком језику значи – да дајемо подршку.

,, Ми управо дајемо подршку онима који не могу сами од себе да имају подршку, већ по учењу православне Цркве – је имају одавде од нас, на земљи.”

Отац Блажо је потом указао да тим њиховим помињањем на Литургијама, парастосима као и у нашим личним молитвама и када палимо кандило и свеће – приносимо лични дар Господу да нам услиши молитве, а њима да Царство Небеско, посебно нагласивши да је веома битно да не заборавимо нама блиске људе као и на чињеницу да то што су се упокојили не значи да су ван Цркве, већ да су и даље њени чланови, као и чланови наших породица.

,, Та духовна веза не престаје између њих и нас “, казао је отац истичући да је то догмат наше вере и учење Свете, Саборне и Апостолске Цркве.

,, Славити славу јесте један диван обичај по коме се та прошлост, садашњост и будућност – спајају у један трен и један моменат “, казао је началствујући свештенослужитељ Блажо.

Нагласио је да треба да се молимо и за наша будућа поколења, која тек треба да дођу – а која ми нећемо упознати.

На крају Јереј Блажо Божовић је објаснио је да ћемо у мјери тог ванвремена и јединства са Христом и Анђелима Господњим и Светим Пророком, Претечом и Крститељем Јованом колико будемо у једногласју и једномислију поправити себе, а колико поправимо себе, толико ћемо поправити и друге око нас.

Вјерни народ је упознат и да ће Школа црквеног појања коју већ дужи низ година води протојереј Јован Радовић, почетие са радом у среду 17. октобра, са почетком од 18часова. Часови ће се одржавати сваке среде и петка у 18часова, у просторијама при Храму Христовог Васкрсења у Подгорици. Школа обухвата учење црквенословенског језика, Свете Литургије, Осмогласника и типика.

 

Елза Бибић

 

Pin It on Pinterest

Share This