Select Page

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј стигао је у поподнвеним часовима у Ковентри, један од историјских и културних центара Велике Британије, где га је дочекао преузвишени бискуп Ковентрија г. Кристофер Коксворт (Christopher Cocksworth).

У пратњи Свјатјејшег Патријарха Иринеја су Високопреосвећени Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије, као и Преосвећена господа Епископи: британско-скандинавски Доситеј, аустријско-швајцарски Андреј и нишки Арсеније, затим свештеник Ненад Поповић из бирмингемске Лазарице, протођакон др Дамјан Божић и г. Владимир Јелић.

Патријарх Иринеј је подсетимо у посету Епархији британско-скандинавској дошао поводом 70 година од оснивања Црквене Општине Бирмингем и 50 година од освећења цркве Светог кнеза Лазара у Бирмингему. Сутра ће у овој српској светињи Патријарх Иринеј са више Епископа наше и других православних Цркава, служити Свету архијерејску Литургију.

Град Ковентри је био тешко бомбардован 14. новембра 1940. Немачка авијација је уништила центар града и историјску градску катедралу Светог Михаила (St. Michael’s) из 14. века. Од оригиналне катедрале су данас остали спољни зидови и торањ. Нова катедрала је подигнута 1962. поред старе, али је стара сачувана као опомена будућим генерацијама. И у овом стању, она делује импозантно и више од седам деценија сведочи о страдању, али и о васкрсењу.

Град Ковентри је побратим са градом Београдом, управо због страдања у Другом Светском рату.

Извор: Слово љубве

Фото: Владимир Јелић, управник Патријаршијског двора у Београду

Pin It on Pinterest

Share This