Select Page

Његова светост патријарх српски Иринеј и Његово Преосвештенство Владика бањалучки Јефрем, данас су у селу Мрчевци код Лакташа освештали новоизграђени Храм Светих равноапостолних Константина и Јелене, преноси РТРС.

У беседи након освештања храма, патријарх Иринеј је позвао све грађане Републике Српске да живе у слози и љубави.

„Ми смо мали народ и да би се одржали морамо бити сложни и јединствени. То нас је одржало у читавој историји и то ће нас одржати сада и у будућности“, истакао је патријарх Иринеј.

Он је навео да се Република Српска налази у великом искушењу у борби за опстанак.

„Много је оних који не желе да чују за име Републике Српске и за нас Србе, за веру хришћанску и православну, али то је њихов проблем. Наше је да се уздамо у Господа Бога и да га носимо у срцима својим, а све друго што је изнад нас остаје Богу“, напоменуо је патријарх Иринеј и поручио српском народу да чува Републику Српску, свој идентитет и српску вјеру православну.

„Хвала Вам јер сте нашли времена да и поред силних обавеза посјетите ове просторе, а посебно Републику Српску. То за нас много значи, осјећамо се духовно јачи, способнији, да рјешавамо проблеме и искушења којих има на свим па и на нашем простору“, истакао је Владика Јефрем.

Кумови храма су предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Одбора за изградњу храма Драгољуб Давидовић, којима су уручене писане захвалнице.

Храм Светих равноапостолних Константина и Јелене је подигнут у спомен свим мјештанима села Мрчевци, који су невино пострадали 6. октобра 1942. године, када су усташки злочинци Независне Државе Хрватске извршили стравичан покољ у селу и убили 126 становника.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This