Select Page

НВО „Српски Соко“ из Херцег Новог објавила је Четврти литерарни конкурс за додјелу награде “ Професор Вуко Велаш“ за ученике херцегновских основних школа за рад написан на српском језику, ћирилицом.

Радови на задату тему писаће се у недјељу 7. окгобра у 11 часова у Парохијском дому на Топлој (приземље зграде преко пута Цркве Св. Спаса), Парохијском дому у Бијелој (код Цркве Полагања ризе Пресвете Богородице).

За најбоље радове предвиђене су награде: лаптоп Lenovo ideaPad 320 15, таблет Lenovo tab4 10, ASUS ZenPad C 7.0, таблет Acer Iconia One 7, таблет Acer Iconia One 7, а за најљепши рукопис таблет Acer Iconia One 7.

Награда “ Професор Вуко Велаш“ је установљена 2015. године са циљем очувања српског језика и ћирилице, али и сјећања на професора Велаша (1947-2008) који је у знак протеста због прогона српског језика и преименовања у „матерњи језик“ напустио кагедру професора школског центра „Иван Горан Ковачић“ у Херцег Новом.

Реализацију пројекта помогли Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије и Општина Херцег Нови и „Пробока доо“.

Pin It on Pinterest

Share This