Select Page

Игуман хиландарски Методије са својим братством подржао је Патријарха српског г. Иринеја у очувању јединства Косова и Метохије.

„Користим прилику да Вам пренесем једномислену, потпуну подршку братства манастира Хиландар за Вашу личну борбу и за борбу цијелог Сабор архијереја Српске православне цркве за очување јединства Косова и Метохије, нашег народа и наших великих светиња“, казао је архимандрит Методије игуман ове свете обитељи током недавне посјете Његове светости Патријарха српског г. Иринеја Хиландару.

У манастирској трпезарији, на заједничарењу послије Свете литургије (2. октобра), изражавајући радост због треће посјете Патријарха Иринеја Хиландару, игуман Свете српске царске лавре је истакао да братство са великим интересовањем прати оно што Првојерарх Српске цркве чини за  КиМ:

„Ви сте у свим тим крајевима заједно са браћом архијерејима духовни отац и пастир, дајете, наравно, тим поводом и званичне изјаве, борите се. Ми као манастир Хиландар немамо потребу да се у том случају обраћамо директно, али ево сада је прилика да вам у потпуности изразим подршку нашег манастира како ријечима а још више кроз молитву. Да знате да имате ту подршку. Желим да ово поклоњење Светој Гори и боравак Вама и вашој цијењеној пратњи буде на духовно укрепљење и радост и да Вам Пресвета Богородица Тројеручица и сила Часног Крста помогну да наставите да носите тешко бреме које носите као поглавар Српске цркве.“

Патријарх српски г. Иринеј казао је обраћајући се братији и бројним поклоницима у Хиландару да наш народ проживљава тешки период великог искушења које су нам приредили моћници овога времена и свијета – да нас лише наше највеће народне светиње, Косова и Метохије – гдје је свака стопа натопљена крвљу српских мученика.

„Наша нада је у молитвама многих светих које је Господ дао нашем народу“, казао је том приликом Свјатјејши Патријарх Иринеј.

Весна Девић

Извор: ТВ Храм

 

 

Pin It on Pinterest

Share This