Select Page

Митрополит Дамиете Коптске Православне Цркве Бишој упокојио се 3. октобра 2018. гodine. Био је један од најутицајнијих коптских великодостојника. Веома се залагао за свеправосланои јединстгво и с тим циљем настојао је  на вођењу дијалога са источним православним Црквама. Био је близак сарадника данас блаженопочившег коптског aлександријског патријарха Шенуде III.

Рођен је 19. јула 1942. године и на крштењу је добио име Макрам Ескандер Никола. Завршио је гимназију 1958. године у Александрији и уписао Машински факултет кад је имао 21 годину, па је као добар студент постао асистент предавач на истом факултету. Пре него што се одлучио да се замонаши, стекао је магистарски степен из механике 28. маја 1968. године. Само два дана касније по добијању сведочанства о магистратури, на Спасовдан 1968. године одлучио је да се замонаши у Деир ал-Суријану.

Међутим, пре одласка у манастир на њега је вршен притисак да се ожени и буде парохијски свештеник у Дамиету у Египту, али је он то одбио. Такође му је понуђено да настави са докторским студијама, што је такође одбио. Замонашен је 16. фебруара 1969. године у манастиру Тома Ел-Суриани посвећеном Пресветој Богородици, познатом иначе као Деир Ел-Суриани. Против његове воље, рукоположен је за јеромонаха на Цвети 1970. године, јер  је желео да служи Цркви као обичан монах. Касније је постављен за игумана, 17. августа 1972. године, а у септембру исте године хиротонисан је, иако није желео, за епископа Дамиета (Damiette, Kafr El-Shiek) и манастира Светог Дамјана. Већ 2. септембра 1990. године он је произведен у звање митрополита у Саборној цркви Светог Атанасија. Иначе, био је секретар Светог Синода од 1985. године до смрти.

Упокојени архијереј Коптске Цркве био је познат у хришћанском свету, јер се био ангажоваона многим нивоима међуцрквене и међухришћанске сарадње, или преко Светског савета Цркава или преко Блискоисточног савета Цркава и многих других екуменских организација и гремија, и тако пуних 45 година. (Био је познат и српским теолозима са којима се сусретао на богословским симпосионима, прим. прев.)

На два-три дана пре своје смрти присуствовао је скупштини библијских друштава у Ечмиадзину, у Јерменији, где је у име породице оријенталних Цркава потписао историјски Меморандум о разумевању између Источне Православне Цркве и Оријенталних првославних (дохалкидонских) Цркава,с једне стране, и Уједињених библијских друштава, с друге. Овај званични документ, на којем је рађен скоро десет година, потписао је блаженопочивши на само 48 сати пре своје смрти.

Извор: ОСР (са енглеског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This