Select Page

вети Синод Естонске Православне Цркве Москвске Патријаршије издао је саопштење у вези са мешањем Васељенске Патријаршије у унутрашње послове Украјинске Православне Цркве. Естонска Православна Црква изражава дубоку забринутост због опасног развоја стања Цркве у Украјини изазваног једностраним радњама Цариградске Патријаршије, која је послала двојицу својих архијереја у Кијев ради реализације пројекта стварања аутокефалне Украјинске Цркве. Ми сведочимо на основу опита Естонске Православне Цркве да такве радње Цариградске Патријаршије, предузете без икаквог договора са канонском Украјинском Православном Црквом, могу довести до озбиљних последица по Православље у Украјини, а и по јединство васељенске Цркве у целини.

Већ сада представници расколничких заједница Украјине најављују планове како  да лише Украјинску Православну Цркву њеног званичног имена и отуђе њену имовину у корист нове црквене структуре коју је створио Цариград. Ако се споменути планови остваре, велика штета ће бити нанета Православљу Украјине, а милиони украјинских православних верника биће дискриминисани, наћи ће се без својих цркава и манастира.

Снажно осуђујући антиканонске радње Васељенске Патријаршије у Украјини, у потпуности подржавамо став Свештеног Синода Руске Православне Цркве изражен у саопштењу од 14. септембра 2018. године и изражавамо своју пуну подршку Митрополиту кијевском и све Украјине г. Онуфрију, епископима, свештенству и свој пунини Украјинске Православне Цркве. Позивамо свештенство и све верне  Естонске Православне Цркве да узносе сугубе молитве за јединство и јединомислије Свете Православне Цркве, као и за што брже разрешење овог  сложеног стања.

Извор: Православие.ру (с руског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This