Select Page

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј на Светој Гори је данас, 2. октобра 2018. године у хиландарском католикону (Цркви посвећеној Ваведењу Пресвете Богородице) служио Свету архијерејску Литургију.

Патријарху српском Иринеју саслуживао је хиландарски игуман архимандрит Методије а Светој архијерејској Литургији присуствовао је и велики број ходочасника који су дошли у посету Светој српској царској лаври и на поклоњење чудотворној икони Богородице Тројеручице.

У манастирској трпезарији, на заједничарењу после Свете Литургије, најпре је сабране поздравио игуман светиње архимандрит Методије, који је Сватјејшег замолио да произнесе поучно слово братији и бројним поклоницима.

Његова Светост Патријарх српски Иринеј истакао је да наш народ у Хиландар гледа као у „небески Сион“, да је у њему почетак наше историје, културе и свега онога што нам је хришћанство донело. Свети Сава је велика личност наше, али и целе Православне цркве јер се не може Црква делити на делове, националну припадност:

„Црква је једна Света, саборна и апостолска и припада свим народима. Свети Сава је одрастао у тој Цркви“, истакао је Патријарх.

Подсетио је да су нам Немањићи оставили велике светиње: Свету Жичу, Студеницу, Дечане, Хиландар…по којима нас свет познаје и цени а којима се ми поносимо:

„Наша је радост што имамо те светиње које сведоче о нама, као што и ми треба да сведочима о њима својом вером и љубављу.“

Патријарх је рекао да треба да благодаримо Богу на таквим светињама, за које се наш народ борио, и подсетио да сада проживљавамо тешки период великог искушења које су нам приредили моћници овога времена и света – да нас лише наше највеће народне светиње, Косова и Метохије – где је свака стопа натопљена крвљу српских мученика.

„Наша нада је у молитвама многих светих које је Господ дао нашем народу“, казао је Патријарх Иринеј.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј стигао је јуче, 1. октобра на Свету Гору. Патријарх је прво посетио Кареју где су га свечано дочекали чланови Свете Епистасије као и гувернер Свете Горе г. Константинос Димча. После доксологије у Протатској цркви, у згради Протата уприличен је свечани пријем. Из Кареје, Патријарх Иринеј упутио се ка Светој српској царској лаври манастиру Хиландару где га је дочекао хиландарски игуман архимандрит Методије са братијом.

Хиландарски монаси отпојали су Многољествије Патријарху српском. Уследило је топло слово добродошлице игумана хиландарског архимандрита Методија након којег је Патријарх обишао обновљени манастирски конак и присуствовао вечерњем богослужењу.

Извор: Слово љубве/ТВ Храм

ТВ Храм: Беседа Патријарха Иринеја на трпези љубави у манастиру Хиландар

 

ТВ Храм: Патријарх српски Иринеј посетио Свету Гору:

Pin It on Pinterest

Share This