Select Page

У селу Грабац у Клини синоћ је проваљено у петнаестак српских повратничких кућа, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ. Информацију о крађама у овом повратничком селу пренео је и РТС који наводи да су непознате особе обиле и опљачкале „најмање десет кућа“, а док број обијених кућа, по сазнањима портала „Gracanicaonline“ износи 25.

Осуђујући, како кажу, „неодговорно угрожавање безбедности Срба у повратничким срединама“, Канцеларија за КиМ уједно је упутила и захтев међународној заједници да „не жмури пред чињеницом да је српски народ на Косову и Метохији свакодневно на мети напада екстремиста који „прерушени у провалнике сеју страх“ у енклавама јужно од Ибра крадући стоку и проваљујући у куће.

Председник Привременог општинског органа Клине Божидар Шарковић, како преноси РТС, навео је да је по позиву повратника, обијање кућа пријавио полицији, која је јутрос започела истрагу.

Шарковић је рекао да су вандали обили врата куће Илинке Нешић, не знајући да је она унутра. Када је упалила светло и почела да запомаже, разбежали су се.

Илинка има 87 година. Она и Борка Конић, стара 82 године, једине су повратнице које су се задржале у Грапцу.

У кућу Борке Конић лопови нису улазили јер је била осветљена.

Прошле године из Грабца су се одселиле три породице а како су тада изјавили за радио Гораждевац, то су урадили због лоших услова живота, честих пљачки али и небриге институција.

У Грапцу је подигнуто 28 кућа за повратнике, али већина је празна. Пре оружаних сукоба на Косову, у овом метохијском селу је живело око 300 Срба у 100 домаћинстава.

Извор: kossev.info 

Pin It on Pinterest

Share This