Select Page

Дивна традиција настављена је и ове године у Херцег Новом. У Храму Вазнесења Господњег на Топлој, у организацији Херцегновско-топаљске парохије, Српског Сокола и Кола Српских сестара јуче је служен парастост свим добротворима-познатим и непознатим задужбинарима Херцег Новог.

– Поносити Бокељи, задојени још у младости жарким родољубљем да помогну родном граду или граду у којем су већи дио свога живота провели одлучили су свако у своје вријеме да све што су стекли поштеним и мукотрпним радом још за живота поклоне младима и младости Херцег Новог. У том циљу оснивали су своје задужбине и донаторске фондове и допринијели да Херцег Нови послије Београда буде највећи град донатор на просторима бивше Југославије – рекао је у својој бесједи протојереј Владан Пантелић.

Како је истакао, сви добротвори су својим задужбинама, даровима, донацијама продужили сопствени живот и у широким народним масама стекли славу која им одавно припада.

– Тако су још за живота постали бесмртни – рекао је парох.

Новљани су се у храму на Топлој присјетили следећих имена које су свештеници поменули у молитвама: Александаер Дуковић, Елиза Ломбардић, Никола Мусиђ, Мирко и Олга Комненовић, Александар-Леко и Јован Павковић, Ђуро Ђуровић, Јован Бошковић, Јевросима Ј1акетић,Никола и Елена Станић, Глигор Радовић, Глиго Поробић, Никола Гојковић, Томо Крстов Поповић, Јован Русовић, Саво Шеровић, Софија и Јефто Радовић, Јован Радојевић, Инокентије Павловић, Васо Тушуп, Александар и Никола Бошковић, Јован Дољаница, Глигор Петровић, Никола, Миливој и Ана Злоковић, Мирослав Штунбергер, Нико Џањевић, Никола Становић, Милена и Јован Вукић, Тереза Вулић,Стане Павичић, Василије Ћуковић, Ивана Паландачић,Славјанка Становић, Никола -Нино Укропина, Јецо Антуновић, Петар Терзић, Маријана Мариновић, Јоко Матишоровић, Христифор Медовић, Спиридон, Александар и Михаило Русовић, Ђорђе Квекић, Андрија Мусић, Петар Аврамовић и Стана Павичевић.

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This