Select Page

Под слоганом „Радост читања“, 63. Међународни београдски сајам књига биће одржан од 21. до 28. октобра уз учешће 500 излагача из земље и иностранства.

Земља почасни гост Сајма књига је Мароко, а амбасадор Мохамед Амин Белхаж изразио је задовољство што је то прва арапска земља која има част да буде почасни гост на „значајном догађају који окупља сваке године најзначајније писце, пјеснике и друге ствараоце у домену књижевности и знања из Србије и свијета“.

На штанду површине 100 квадратних метара изграђеном у оригиналном мароканском стилу, Мароко ће представити најзначајније националне издаваче, јавне институције и више од 1.000 наслова, а гости ће бити писац Тахар бен Зелун, историчар Абдела Бусуф, списатељица Сана Шаири, док ће у Дому омладине 22. октобра концерт одржати Фарид Ганам.

У програмима Сајма учествоваће и перуански писац Сантјаго Ронкаљоло, португалски писац Валтер Уго Маи, словеначки пјесник Роберт Симонишек, амерички писац Питер Брет, преводиоци српске књижевности Јелена Сагалович (на руски језик) и Мирјана и Клаус Витман (на њемачки).

Обиљежавање јубилеја – 200 година од објављивања Вуковог Српског рјечника, 150 година од рођења Михаила Петровића Аласа, 125 година од рођења Милоша Црњанског и 120 година од рођења Десанке Максимовић биће повод да се види гдје је српска књижевност данас.

Најављено је и више трибина – „Пишем, дакле постојим“, „Мислити о књизи“, „Књига ће спасити свијет“, „Бајка о кратковечној“, „Слушање/гледање књига“, „Књига у јавности“, „Вријеме памћења“ и низ изложби којима ће бити обиљежени значајни јубилеји српске културе и књижевности, а град гост Сајма књига биће Ниш.

Предсједник Одбора Сајма књига Зоран Аврамовић рекао је да је то манифестација с најдужом традицијом и највећом посјетом у Србији, а њен развој у посљедње четири године илустровао је подацима да су 2014. имали 971 домаћег излагача, прошле године 1.033, а број иностраних излагача је порастао са 48 на 116. Изложбени простор је повећан са 15.000 квадрата на 30.000 квадрата, број програма са 26 на преко 60, број награда је увећан са пет на осам, а број посјетилаца са 164.000 колико је било 2014. на 187.000 колико је Сајам књига имао прошле године.

Примијетивши да нови изазов пред Сајам књига поставља дигитална револуција, Аврамовић је изразио увјерење да ће књига остати стуб српске културе чему ће допринијети и сам Сајам и навео да истраживања показују да је читаност у Србији (осам посто) већа него у Француској (два посто).

Школски дан је 25. октобар, а породични дани 22. и 23. октобар. Биће додијељене награде за издавача године, издавачки подухват године, најбољу дјечију књигу, најбољем издавачу из дијаспоре, посебно признање за допринос у области науке, специјално признање за издавача, књигу или стрип, награда „Богдан Кршић“ за најљепшу књигу, награда за најљепшу дјечију књигу и специјално признање за младог дизајнера.

Током Сајма књига биће организовани и 49. Сајам образовања и наставних средстава, као и Сајам информисања, комуникација и маркетинга Медија маркет.

Извор: РТРС

 

Pin It on Pinterest

Share This