Izaberite stranicu

Пјесник Благоје Баковић представиће се читалачкој публици у Никшићу и Подгорици на књижевним вечерима које ће бити одржане првог и другог октобра. Најприје ће се овај уважени књижевник из Врбаса, у организацији Друштва црногорско-руског пријатељства “Свети Георгије” у Никшићу, у 19 часова, представити Никшићанима.

Вече касније у 20 часова у књижари Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, Баковић ће говорити пред љубитељима поезије у Подгорици.

Благоје Баковић је истакнути српски књижевник рођен у Бојиштима код Бијелог Поља. Школовао се у Слијепча Мосту и Равној Ријеци, гимназију је похађао у Бијелом Пољу, а студије књижевности на Наставничком факултету у Никшићу и Филозофском факултету у Новом Саду. Осим поезије, пише и есејистику.

Добитник је више значајних књижевних награда и признања, између осталих:

„Блажо Шћепановић“, „Залога“, „Либертас“, „Кочићево перо“, „Ристо Ратковић“, „Искра културе“, КПЗ Војводине, „Златна струна“, Смедеревске песничке јесени, „Чарнок“, КПЗ Врбас, Октобарска награда ослобођења Врбаса.

Заједно са песником Матијом Бећковићем, је добитник награде „Печат вароши сремскокарловачке“ за књигу „Сећање на мраве“.

За изузетан допринос развоју културе у Републици Србији и свесрпском културном простору додијељена му је “Вукова награда” за 2010. годину а 2012. године награда за врхунски допринос националној култури.

За изузетан допринос афирмацији српске књижевности и културе, добио је „Видовданску пјесничку повељу“, на Романији, 2014.

За укупно дело, а за верно служење отаџбинској литератури, Савез писаца Русије, Подружница Московских писаца и преводилаца, доделила му је награду „Антон Павлович Чехов“.

Савез писаца Русије, Подружница московских писаца и преводилаца, поводом 60-те године свог постојања, као своме почасном члану доделила му је јубиларну, златну медаљу, за верно служење Руском слову, на Видовдан 2015.

 

Pin It on Pinterest

Share This