Select Page

Празник Светих мученица Вере, Наде, Љубави и мајке им Софије – Евхаристијски је прослављен, у Цркви великомученика Ђорђа, под Горицом.

Празничном сабрању началствовао је протојереј-ставрофор Милета Кљајевић уз саслужење протојереја Јована Радовића и ђакона Ивана Црногорчевића.

За певницом одговарали су појци руковођени хоровођом, Снежаном Поповић.

Началствујући свештенослужитељ, прота Кљајевић, словом поуке се  обратио присутнима – тумачећи разговор Христа и Апостола, док су били у лову на Генисаретском језеру.

У њему су учествовали, како је казао прота Кљајевић, Симон Петар и синови Зеведејеви; међутим, у том лову су били неуспешни.

,, Разлог неуспешног риболова Апостола Христових јесте у томе што су се држали обале језера и његових плићака “, казао је прота и истакао да су се послушавши Христа, удаљили од морске обале и ухватили мноштво риба, тако да су им се мреже цепале.

Отац је казао да из овог догађаја можемо извући следећу поуку.

„Пловећи по мору узбурканог живота, човек је као риболовац, који непрестано баца своју мрежу, желећи да нешто одређено и замишљено улови, међутим, бачене мреже једних остану без икаквог улова, док други извлаче пуне мреже, па им се оне цепају “, објаснио је отац,  рекавши да је прва група људи, она која плови по плићаку свога мора – баш онако како су ученици без Христа бацали мреже узалуд.

На крају свога обраћања у Цркви Светог Ђорђа началствујући свештенослужитељ је позвао да се отиснемо на дубоки океан свога живота у неограничене пучине Божанских Истина – правде и љубави Божије – како би пришли и приближили се Богу, извору свих добара, да би нам Он помогао да напунимо своје животне мреже – Вером, Надом и Љубављу.

Након освећења Светих Дарова и причешћа верног народа одржан је час веруонауке код протинице Надице Радовић.

Заједничарење је по устаљеном обичају настављено у црквеној гостопримници храма под Горицом.

Елза Бибић

 

Pin It on Pinterest

Share This