Select Page

И ове године, као и претходне три, по благослову Митрополита Амфилохија, служена је света Литургија на мјесту Црквине које је и посвећено Воздвижењу Часног Крста.

По благослову, сваке прве суботе око празника Воздвижења Часног Крста служи се света Служба Божија у подножју Вељег брда, на Црквишту у мјесту Лужани, у срцу Толошке парохије гдје се окупљају парохијани Толоша, Вранића и Лужана, да прославе име Божије и сјете се овог древног мјеста које је усљед различитих околности запустјело, а у над Бога и прегалаштва пароха и пастве ће васкрснути и разбацано камење постати диван храм у којем ће се људи окупљати и Бога славити.

У славској бесједи парох толошки отац Предраг Шћепановић се захвалио славарима, окупљенима и свима који су на било који начин помогли да се ово свето мјесто отргне од заборава и постане мјесто окупљања људи и слављења Бога.

„Ово свето камење, које је прошло кроз многе мијене, многе добре и зле господаре, кроз дуги свој ход миленијумски, диже се полако небу. А Црква је, браћо и сестре, заједница владике, попа и народа Божјег. Није Црква само грађевина, храм у који улазимо, него заједница вјерних, оних који се окупљају око тијела и крви Христове. Зато, нека би нас овај воздвиженски крст, који смо подигли прије неколико година све благосиљао“, рекао је отац Предраг.

Додао је да нам данас није ништа потребно као слога и помирење.

„Живимо у страшним, крсно-васкрсним временима. Многе болести су напале савременог човјека и једини спас можемо наћи у нашој Цркви“, поручио је отац Предраг Шћепановић.

Као знак захвалности позвао је све присутне да се окријепе и послуже и замолио да нико са тог древног и светог мјеста не пође непослужен.

С.В.

Pin It on Pinterest

Share This