Izaberite stranicu

Књига “Информбиро у Црној Гори” публицисте Драгана Радевића биће промовисана вечерас, 28. септембра у 20 часова у крипти подгоричког Саборног храма Христовог Васкрсења. О књизи ће говорити Митрополит црногорско-приморски Амфилохије (Радовић), проф др. Момир Булатовић и књижевник Будимир Дубак.

Како се наводи у најави, Радевићева књига је до сада превазишла сва очекивања и за кратко вријеме изазвала огромно интересовање јавности широм бивше Југославије. Писана је по до сада строго чуваним документима Југословенске ОЗН-е и УДБ-е. “Информбиро у Црној Гори” расвјетљава црногорски комунистички раскол, прије седам деценија, као и све страхоте и патње, по црногорским и југословенским информбироовским казаматима, поготову на злогласном Голом отоку.

– Информбиро у Црној Гори који је започео 1948. и трајао све до 1988. када је коначно затворено страшно голооточко мучилиште, био је други братоубилачки рат, много суровији и монструознији од оног који је започео 1941. године.То се најдрастичније одразило у Црној Гори, гдје су страдања невиних људи била најбруталнија и најмасовнија. Голооточки пакао није само зло вријеме информбирооваца, у чијем паклу је посрнула свака људскост и разум, већ је та несрећа свестранија и дубља од свега што се Црној Гори до тада догађало. Поготову када се зна да су и сужњи и џелати припадали истом идеолошком опредјељењу. Централне личности црногорске информбироовске трагедије су свемоћни Милован Ђилас,који је тада ведрио и облачио Црном Гором и неумољиви и немилосрдни егзекутор, генерал у црвеним чизмама и шеф црногорске УДБЕ, Саво Јоксимовић – стоји између осталог у најави за промоцију.

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This