Select Page

Екстремисти из „Десног сектора“ заузели су храм канонске Украјинске православне цркве у Иваново-франковској области у Украјини, а неколико верника је озбиљно повређено, саопштено је на сајту Украјинске православне цркве.

„Данас, 28. септембра, око 13 часова по локалном времену, десничари из ’Десног сектора‘ су у засеоку Богородчани у Иваново-Франковшчини заузели Храм Свете Тројице Украјинске православне цркве. Поломљена су врата, разбијени прозори, а верници су претучени. Један мушкарац је добио потрес мозга, а једном је сломљена рука. Нападачи су, такође, повредили настојника храма, протојереја Владимира Шувара“, наведено је у саопштењу.

Екстремисти су, према наводима очевидаца, успели да уђу у Цркву кроз унутрашње двориште, а затим су изазвали тучу с верницима који су били унутра, неколико људи је озбиљно повређено.

Ситуација у Храму је и даље напета.

Раније је намесник Кијево-печерске лавре, митрополит вишгородски и чернобиљски Павел саопштио да екстремисти прете да ће заузети лавру и друге храмове и манастире који се налазе под окриљем Украјинске православне цркве. Ситуација у вези с Украјинском православном црквом се заоштрила после саопштења Цариградске патријаршије да почињу припреме за признавање украјинске аутокефалности.

Извор: Спутњик

Pin It on Pinterest

Share This