Select Page

У комплексу Андрићграда у Вишеграду, поводом обезбјеђивања доброчинитеља и исплате сва три звона за Храм Светог кнеза Лазара у порти цркве уприличено је свечано окупљање донатора. Највеће звоно поклонио је Српски национални савјет Црне Горе чији је предсједник др Момчило Вуксановић истакао да им је благослов од Бога, Светог Василија Острошког и Светог кнеза Лазара што учествују у великом пројекту режисера Емира Кустурице који је и ктитор храма, саопштено је из овог Савјета.

„Да се тражи донатор за највеће звоно сазнали смо прошле године на Сајму књига у Вишеграду гдје су представљења и наша издања. Успјели смо да прикупимо довољно средстава за куповину звона што ће нам бити и повод да сваке године учествујемо, као чланови Савјета, на културним манифестацијама, да заједно ширимо љубав, прескачемо вјештачке границе између једног народа и да увијек, и у добру и злу, будемо заједно“, казао је Вуксановић, истакавши да је звоно поклон српског народа из Црне Горе.

Треће звоно донирао је домаћин Саво Ерић са породицом, а друго парохијани и грађани Вишеграда.

„Општина ће и у наредном периоду помагати цркви, па је већ договорено да ћемо финансирати изградњу темеља за будући звоник“, рекао је начелник општине Вишеград Младен Ђуровић.

Свештеник и старјешина храма Светог кнеза Лазара Драган Вукотић је потврдио да је тежина звона, које је даривао Српски национални савјет, више од 1.200 килограма.

Вриједност сва три звона је 23.000 евра или 45.000 КМ, а ми смо, с помоћу Божијом и добрим људима са свих страна, успјели да их обезбједимо“, навео је Вукотић.

Звона су изливена у ливници у Тополи у Србији, у радионици Младена Кременовића, у којој је до сад урађено више од 1.000 примјерака различитих величина.

На свечаној трпези размијењени су пригодни поклони, а домаћинима се на лијепом дочеку захвалио књижевник Будимир Дубак, уредник Књижевне задруге Српског народног вијећа, који је истакао да је звоно симбол братске љубави између српског народа у Црној Гори и Републици Српској. Делегација Српског националног савјета посјетила је Мећавник и Дрвенград, гдје је уприличен и сусрет са прослављеним филмским редитељем Емиром Кустурицом, који је идејни творац и оснивач Дрвенграда и Андрићграда.

Pin It on Pinterest

Share This