Select Page

Мошти Светог Арсенија Сремца, другог архиепископа српског, које су од 20. септембра по други пут боравиле у манастиру Косијерево, данас су, након што су преноћиле у саборној цркви Светог Василија Острошког у Никшићу, гдје је јутрос служена Света архијерејска литургија, враћене у манастир Ждребаоник.

На свечаном дочеку у Ждребаонику, у присуству многобројног свештенства, монаштва и вјерног народа, Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије је рекао да је Свети Арсеније за манастирску славу манастира Косијерево – Рождество Пресвете Богородицепоново сабрао Црну Гору и Херцеговину.

„Утјешио нас је и обновио изливањем премногих чудеса, благодати и исцјељења, и својим миомиром који обнавља душе и вјеру, љубав и радост. И ево, данас смо такође имали велику част да, такође по други пут, Свети Арсеније походи саборни храм Светог Василија Острошког у Никшићу и град Никшић. И као што смо се, са благословом Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија, са мати игуманијом и честитим Бјелопавлићима, ми смо данас избвршили и враћање моштију Светог Арсенија. И благодаримо Богу и његовом угоднику, јер наследнику Светог Саве очигледно није било тешко да устане и да нас походи као своју паству духовну, да нас утврди, као што је то много пута у историји чинио, од Пећке патријаршије, преко старе Рашке, Херцеговине и  Црне Горе“, рекао је Епископ будимљанско-никшићки.

Игуман косијеревски архимандрит Арсеније (Самарџић) је у име манастира, Бањана, Граховљана и Рудињана у знак благодарности због похођења Светог Арсенија даровао манастиру Ждребаоник крст и икону Светог Арсенија.

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије рекао је да нас Свети Арсеније није заборавио.

„Ево га, неким чудом Божјим он се поново вратио у она времена гоњења нашег народа, гоњења које се наставља и данас. Погледајте само шта се дешава и са ћивотима пећких патријараха и са ћивотом Светога краља Стефана Дечанског, са Грачаницом и Призреном… Исто оно што се догађало у временима када је он морао да напусти своју задужбину Пећку патријаршију и да крене заједно са својим народом у прогонство, да својим ходом са народом чува тај народ, да га обједињује, да га увијек изнова враћа њему самом, души његовој и вјери у Христа Бога“, подсјетио је Митрополит црногорско-приморски.

Митрополит Амфилохије је рекао да није случајно то што је Свети Арсеније баш у овом историјском тренутку, у времену распамећености, походио манастир Косијерево и храм Светог Василија Острошког у Никшићу.

„Када се повампирио дух мржње, дух братоубилаштва, када се појединци које је запала власт у Црној Гори одричу и спаљених моштију Светога Саве и ћивота Светога Арсенија, његовог наследника. Притом, нијесу свјесни да се тиме одричу и ћивота Светог Василија Острошког. Данас смо служили Литургију у црквици Часног крста у Острогу и тамо гледам поменик изнад светога престола на коме се на првом мјесту помињу патријарх Пајсије, па патријарх Гаврило Рајић и патријарх Максим – Свети Максим Пећки. Све пећки патријарси. У њихово вријеме је Свети Василије Острошки био митрополит захумски, херцеговачки, града Оногошта у коме сад столује наш Владика Јоаникије“, подсјетио је он.

Митрополит Амфилохије је поручио да само они који се везују за свето дјело светих Божјих људи имају будућности.

„На њима се гради будућност свакога мјеста, а посебно ове Црне Горе. Без тога, она ће бити црња од пакла – ако се одрекне Светога Саве, Илариона Превлачкога, Светога Евстатија Превлачкога, архиепископа српскога, Светога Василија Острошкога, Светога Петра Цетињскога, Петра Другог Ловћенског Тајновидца, Светога Арсенија. Ево и он свједочи својим присуством међу нама да само оно што се гради на вјери остаје вјечно и непролазно. Све остало данас јесте, а сјутра није, и пропада“, рекао је он.

Додао је да се они који хоће да граде будућност овога народа и ове земље која се зове Црна Гора, уколико хоће да је граде на чврстим темељима, морају вратити Светом Арсенију и Светом Василију Острошком.

„На њима да граде ту будућност, што значи на Богу љубави Оцу и Сину и Духу Светоме, на Богу као вјечној љубави и на човјеку као бићу створеном за вјечну и непролазну љубав, на људској заједници која је призвана да постане један народ, Божји народ, Христов народ призван да сабере све земаљске народе у ту свету заједницу чији је свједок Свети Арсеније“, поручио је Митрополит Амфилохије.

Рајо Војиновић

Фото: Јован Радовић

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This