Izaberite stranicu

Вјеронаука у Котору за школску 2018/19.  почеће у недјељу 30. септембра, саопштила је Управа Српске православне пархије которске. Тог дана у Цркви Светог Николе служиће се Света литургија а у 11:15 часова -Призив Светога Духа (молитва на почетку школске године). Након тога у 11:30 часова обавиће се упис нових полазника вјеронауке.

Од 1947. године када је вјеронаука престала да постоји као званични предмет у школама широм Црне Горе, у Котору се одржавање вјерске наставе преселило у просторије Црквене општине, гдје се континуирано од тада до дана данашњега, Божијом помоћу, редовно одржава.

Првих година по укидању вјеронауке у школама, предавања из области вјеронауке су имала мање или више успјеха јер су се још увијек надали да ће се убрзо та одлука промијенити и вратити вјеронауку у школе. Доласком протојереја Богобоја Милошевића 1953. године долази до систематизације и организованог предавања вјеронауке сваке недјеље. Рад на овом пољу се посебно проширује 1969. доласком дипломираног теолога оца Момчила Кривокапића и његове супруге Смиљке, ћерке чувеног професора протојереја -ставрофора Лазара Милина, када се формирају четири групе за предшколски, осмогодишњи, средњошколски и студентски узраст. Поред група Котору, постојале су и у Доброти и Перасту.

Редовно су одржаване Светосавске прославе са рециталима и представама.

Тај, да кажемо, “златни период” прекинуо је катастрофални земљотрес 1979. када је Стари град био затворен, а вјеронаука редукована, али настављена у околним црквама. У том периоду посебно се истицао рад са студентима који су се практично сваке вечери окупљали на духовне разговоре. Као плод тога рада данас имамо неколико свештеника и теолога.

Током деведесетих година у вођењу вјеронауке и организовању Светосавских и других црквених прослава посебно се истакла студент теологије Милица Кривокапић.

Одлуком Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, за вјероучитеља у Котору од 2002. г. постављен је тада студент, а сада и парох которски Немања Кривокапић.

Формирају се групе у Котору и на Прчању гдје се редовно одржава вјерска настава сваке суботе и недјеље. Поред тога, дјеца активно учествују у богослужењима кроз пјевање, чтецирање, читање апостола на Литургији и псалама на Вечерњу, као и рецитовање на Светосавским свечаностима. Велику пажњу скренуо је на себе дјечији хор који је трудом младе попадије Иване Кривокапић имао запажене наступе не само на богослужењима и дјечијим свечаностима, него и на Светосавским академијама у Подгорици, Тивту и Котору. Успјешне концерте имали су и ван Црне Горе, између осталих и  у Београду и Будимпешти. Заједничким радом дјеце и њиховог вјероучитеља направљена је и изведена представа о Светом Сави “НАЈМУДРИЈИ ПРИНЦ”. Сваке године се организују обиласци цркава и манастира широм Митрополије. Редовни су учесници традиционалног Сабора православне дјеце на Цетињу као и других црквених збивања у нашој Митрополији.

Извор: www.spckotor.com

 

Pin It on Pinterest

Share This