Izaberite stranicu

Удружење грађана “Михољски збор” је организација која има 8. вјековни континуитет. Његов настанак сеже и везује се за успостављање Архиепископије на Михољској Превлаци у манастиру Архангела Михаила.

Сам збор био је формација локалне управе житеља Луштице, Кртола, Богдашића и западног Грбља, којој су млетачке окупационе власти признале одређен степен аутономије, попут Паштровићке банкаде или Грбаљске кнежевине. Михољски збор је утицао на многе дјелатности у некадашњој Метохији, касније и широм Боке, преко Котора. Нарочито је био важан умјетнички рад на штампању књига (прва је Жртва Аврамова, Котор 1799), иконопису и живопису.

Здравко Нишавић, предсједник Удружења “Михољски збор” за радио “Светигору” каже да оно што знамо о историји ових сабрања говори колико се народ сабирао и директно везивао свој живот за светињу и дух светосавља који је она ширила и да ће тај пут слиједити и окупљени око овог удружења које је је активно од почетка године:

„Поучени примјером наших предака, код нас се родила идеја за оживљавању Михољског збора. С обзиром на то да су нам темељи у светосављу, циљеви нашег удружења прије свега су хуманитарни рад, пружање помоћи здравствено и економски угроженим припадницим друштва, заштита историјских и културних добара српског народа.“

По његовим ријечима удружење које ће се бавити издавањем публикација, организовањем семинара, тематских вечери, са циљем оживљавања и одржавања духовне и свјетовне традиције нашег народа.

„Помоћ Цркви као носећем стубу нашег друштва, један је од приоритетних циљева нашег Михољског збора“, каже Нишавић.

Чланови удружења поред бројних акција, организовали су током љета излете и дружење са дјецом из српских енкалава са Косова и Метохије која су са француским хуманитарцем Арно Гујоном боравили у Тивту и потрудили се да се дјеца осјећају добродошло.

Благодарећи “Михољском збору” и оцу Мијајлу Бацковићу дјеца са КиМ су се сусрела са Његовим преосвештенством Епископом диоклијским г. Методијем и примила ријеч утјехе и благослов Божији.

Михољски збор је најзначајнија и најдуготрајнија друштвена, политичка, војна и правна средњевјековна институција на простору старе Метохије. Назив му је опредијелила немањићка царска лавра архангела Михаила на Превлаци и крсна слава династије Немањића. Попут других знаменитих зборова (Паштровски, Црногорски, Грбаљски), Михољски је добио назив по територији на којој је дјеловао – Метохији Светог архангела Михаила.

Збор је настао на територији Превлачке метохије у вријеме млетачке окупације. Био је њен чувар, чувар православља и немањићке традиције, кроз све ратне буре и окупације до стварања прве Југославије. Сједиште Михољског збора је било у Кртолима. Збор је имао своја знамења – светосавски крст и лаварум, који се тако називају јер традиција каже да су израђени по непосредним упутствима Светог Саве. Под тим знамењима је Михољски збор одржавао саборе, дочекивао владике, одлазио у бојеве и на феште. Тако је, уз превлачке симболе и дух који зрачи из овог светилишта, одржан континуитет Манастира до данашњих дана.

Михољски збор је самостално уређивао многе унутрашње послове. Сачуван је његов оригинални законик из XIX вијека.

 

Јован Јовановић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This