Select Page

На 17. недељу по Духовима, служена је Света литургија у Цркви великомученика Ђорђа, под Горицом.

Светим Евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Милета Кљајевић уз саслужење протојереја Јована Радовића. Молитвено су учествовали – негдашњи и садашњи  старешина овог Светог храма – проте, Милун Фемић и Велибор Џомић.

За певницом су одговарали појци Цркве Светог Ђорђа.

Након прочитаних јеванђелских зачала по Апостолима Матеју и Јовану – сабранима се словом поуке обратио, началствујући свештенослужитељ прота Кљајевић, тумачећи причу о вери жене Хананејке.

,, Нема ништа моћније од праве и искрене вјере  јер је осмишљена сталношћу и утврђена смирењем“ , казао је прота.

Насупрот њој, како је казао прота Кљајевић, стоји умишљена религиозност тј. несигурна и неутврђена вера, која представља само тренутно мишљење. За њу наш народ каже да је то – богомоља у невољи, тј. да без невоље нема богомоље, објаснио је отац.

,, Пошто страх не може бити повод, ни темељ вјере, него је увјек, животни терет пун мучне неизвесности, тако ни све оно што почива на страху, нема своју сталност. Оно што је нестално, не може се назвати вјером, макар и по цијени да постоје неки наговештаји који упућују на закључак да се ради о вјери“, казао је протојереј-ставрофор Милета Кљајевић.

Он сматра да је ту по среди нека врста почетка који сам по себи не мора ништа да значи, уколико се не усаврши и не оконча, правом сигурношћу. Ту и сам Апостол каже за такве људе да имају изглед побожности а да су се силе њезине одрекли.

Пошто је Воља Божија, да се сви спасу и дођу до познања Истине, прота је указао да Творац неба и земље, не ускраћује, него жели да дођемо до пуноће знања у вјери објаснивши да је проблем у нашој невјери која раслабљује и удаљава.

„Стога се одазовимо знајући да је то једини начин устајања и пут спасења – пут Истине и правде “, казао је отац Милета завршавајући своју беседу у храму под Горицом.

По освећењу Светих Дарова, они који су се припремали за примање Свете Тајне, приступили су – присајединивши се са најсветијим Телом и Крвљу Господњом.

Потом је за прву и другу старосну групу полазника Школе веронауке, одржан час при овом Светом храму, код протинице Надице Радовић.

Заједничарење свештенослужитеља и парохијана је настављено у црквеној гостопримници.

Елза Бибић

 

Pin It on Pinterest

Share This