Select Page

У организацији Црквене општине Даниловград и Православног братства „Свети Арсеније“ из Даниловграда, даниловградски парохијани са браћом и сестрама из других градова Црне Горе, предвођени својим оцем и духовником протојерејем Жељком Ћалићем, парохом даниловградским, обишли су велику светињу нашег народа, манастир Јасеновац, изникао из крви највећег сабора светих мученика у православљу. То што је овај свети  манастир светиња недовољно позната ширем кругу људи који долазе у наше храмове и недовољно посјећена од стране организованих група поклоника, био је један од мотива да Црквена општина Даниловград и Православно братство „Свети Арсеније“, организује поклоничко путовање ради молитвеног заједничарења у јасеновачкој светињи.

Манастир Јасеновац је поникао 2000. године на мјесту гдје се у Другом свјетском рату налазио усташки логор Јасеновац у којем су стотине хиљада припадника нашег народа на најсвирепије начине побијени само зато што су били православни. У чудесном амбијенту славонских обала Саве данас се простире меморијални комплекс у знак спомена на ове жртве, чији центар чини споменик „Камени цвијет“, који свједочи да се из крви праведника рађа нови живот. Међутим, спомен мученика се на прави начин може прославити једино славословљем Христу, који прима страдања њихова и који им даје смисао и циљ. Стога је спомен на ове страдалнике на најбољи начин крунисан управо оснивањем манастира у којем се приносе молитве светим мученицима да нас руководе на путевима живота нашег. Данас је манастир Јасеновац женски манастир у којем се подвизавају монахиње које су претходно боравиле у балшићкој светињи – древном манастиру Бешка а Скадарском језеру.

Нико од близу шездесет поклоника наше групе није остао равнодушан према благодати која ја се излива на овом светом мјесту и према дивној љубави и гостопримству са којим су монахиње сусреле поклонике. Поклоници су имали част и радост да буду на недељној светој литургији у овом манастиру. Свету литургију је служио отац Жељко, који се након прочитаног одјељка из светог јеванђеља, обратио вјернима, објашњавајући из природу и смисао жртвене љубави, коју су свети мученици јасеновачки свједочили  својим животом и страдањем. Посебни благослов је био сусрет са преосвећеним епископом славонско-пакрачким господином Јованом, који је у свом надахнутом слову, испуњеном радошћу због братског сусрета на мјесту светом, поклоницима казивао о крсно-васкрсној радости која идентификује страдање ових мученика са страдањем на свим просторима гдје живи наш народ и истовремено са страдањем Христовим. Добротом преосвећеног владике, од сада ће дио моштију светих мученика јасеновачких почивати у даниловградском саборном храму свете Текле.

Током овог путовања, поклоници су имали прилику да походе и друга мјеста обиљежена мученичком историјом нашег народа. Тако је поклоничка група прошла Херцеговином, посјетивши манастире Тврдош и Житомислић, цркву на мјесту родне куће светог Василија Острошког Чудотворца, као и гроб његове мајке. Такође, путем према Јасеновцу наши поклоници су имали прилику да узнесу своје молитве у саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци и пред моштима новог свештеномученика Платона епископа бањалучког, које почивају у храму Свете Тројице. Посебан утисак на поклонике је оставио братски дочек наших сународника у Бањалуци, на челу са братом Славишом Гајићем, привредником из Бањалуке.

Носећи благослов светих мученика, наши су поклоници једнодушно пожељели да се овим светињама што чешће враћамо и да свједочимо свима из рода нашег неопходност да се напоје са извора благодати, коју свети мученици јасеновачки изливају онима који њихов спомен прослављају и њиховој светињи долазе.

И.Б.

 

Pin It on Pinterest

Share This