Izaberite stranicu

У Варшави је 20. септембра 2018. свечано дочекан Његово Блаженство папа и патријарх Александрије Теодор II. На варшавском аеродрому лично га је поздравио Предстојатељ Пољске Православне Цркве Блажењејши Сава. Патријарх Теодор овиме чини мирну петодневну посету сестринској Пољској Цркви. У пратњи Патријарха налазе се Архиепископ нубијски Сава и архимандрит Силвестар.

Са аеродрома су високи гости отишли у Саборну цркву Свете Марије Магдалине у пољској престоници, где га је поздравио митрополит Сава уз звоњаву звона и с хлебом и сољу. У наставку је Блажењејши Патријарх одслужио доксологију са више пољских свештеника и велики број верника.

У свом поздраву митрополит Сава је истакао велику радост што је његов сабрат у њиховој средини. Истакао је богато наслеђе историјске Александрије, њене славне Богословске школе и Библиотеке, и навео подвиге великих пустињских отаца који су ризница Православне Цркве. Блажењејшем Патријарху је уручена икона Свете Марије Магдалине, покровитељке Саборне цркве.

У свом отпоздраву Патријарх је заблагодарио митрополиту Сави на топлом братском поздраву, истакавши да се његова посета одвија у духу кротости његових предшественика на александријском престолу и светих пустињака Антонија и Пахомија, а уз благослов Светог Апостола и Еванђелиста Марка, оснивача александријске столице.

Православни милосрдни центар „Елеос“ уручио је високом госту орден „Милосрдне руке“ на његовом непроценљивом доприносу развоју православног мисионарског рада у Африци.

Александријски Предстојатељ је благословио све вернике у цркви и разделио им спомен иконице, после чега је учинио посету Православном културном центру и његовој капели Светих Ћирила и Методија, као и музеју Варшавске митрополије.

За време свог боравка у Пољској патријарх Теодор ће посетити град Варшаву, где ће га примити председник владе, и манастире Пољске Цркве, а онда ће началствовати Литургијом у Бјелском Подјалски и учествовати у преносу моштију младог светог Гаврила у Бјалисток.  Такође ће служити литургије у Саборној цркви у Љубљину и посети државни музеј у Мајданеку.

Извор: Пољска Православна Црква , Orthochristian.com, СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This