Select Page

У главном граду Молдавије – Кишињову, уз високо покровитељство предсједника државе, од 13.-ог до 16-ог септембра је одржан 12-ти свјетски конгрес посвећен породици, проблемима опадања наталитета и традиционалним моралним вриједностима, на коме су учествовали представници 53 земље, са свих континената.

На позив покровитеља овогодишњег засједања „Свјетског Конгреса Породице“ – предсједника Републике Молдавије г. Игора Додона а по благослову Његовог Високопреосвештенства Митрополита Амфилохија, који иако позван, због обавеза у Латинској Америци није могао да се укључи у рад ове веома значајне  свјетске конференције, г. Славко Крстајић са својим радом: „Улога жене – мајке у савременој православној породици“,  је представљао Митрополију црногорско-приморску.

Предсједник Додон је отворио свечану сједницу у „Дворцу републике“ а након њега своја мишљења изнијели су: протојереј ставрофор Дмитриј Смирнов (РПЦ), епископ Јован (викар митрополита Владимира, предстојатеља Молдавске православне цркве), француски принц Луј д’ Бурбон, Олга Епифанова (замјеник Предсједника државне Думе РФ), г. Леван Васадзе (Грузија), Ирина Влах (гувернер Гагаузије), Игњацио Арсуага (предсједник организације „Citizen GO“, В. Алексејев (фондација IFUOCN), Кристи Волмер (члан Папског савјета породице и живота, Латинска Америка), Јелена Мизулина (члан Савјета РФ), Тереза Окафор (директор Фонда афричког културног наслеђа, Африка), Јелена Миљскаја (дир. Фондације Светог Василија Великог, Алан Карлсон (научни савјетник, Сјеверна Америка), Наталија Јакуњина (Фонд материнства РФ) …

Током дводневног засиједања чула су се мишљења угледних научника, богослова, друштвено-политичких радника, политичара, бизнисмена, свештеника… о овој све присутнијој и значајнијој проблематици.

Своје учешће је био потврдио и Патријарх московски и цијеле Русије г. Кирило али је због ванредног засиједања Светог  Синода РПЦ, које се временски поклопило са конгресом, био принуђен да откаже долазак. Митрополит Молдавски г. Владимир, као члан Синода такође није могао да учествује у раду.

Г. Крстајић је имао част и велико задовољство да предсједнику Додону, на завршној свечаности припремљеној за учеснике Конгреса у велелепном дворцу „Константин Мими“, уручи поклон Митрополита Амфилохија – икону Светог Василија Острошког, и захвали се у његово име, на позиву за учешће.

Митрополит Кишињовски и цијеле Молдавије г. Владимир је такође у својој резиденцији, након повратка из Москве, примио г. Крстајића, који му је уручио поклон Митрополита Амфилохија – икону Светог Василија Острошког,  и у дужем разговору га упознао са најновијим догађајима на релацији Кијев – Константинопољ – Москва.  Пренешени позив Митрополита Амфилохија, да посјети Митрополију црногорско-приморску, митрополит Владимир је са задовољством прихватио.

Захваљујући љубазности домаћина Крстајић је са епископом Силуаном и свештеником Олегом Виеру, посјетио више манастира у околини Кишињова, поклонио се њиховим светињама и упознао  са њиховом историјом.

Осим живог подсјећања на житије Светог Мардарија Корнетског и Либертвилског који је завршио кишињовску богословију и ту се неко вријеме бавио мисионарским и хуманитарним радом, посебан утисак је оставила и информација да је манастир Суручену основао (1785) јеромонах Јосиф из Црне Горе и био његов први игуман. Манастир  је у обнови и  налази се 20-ак километара од Кишињова. У храму Светог Георгија су мошти неколико ранохришћанских светитеља.

Свечаном Архијерејском литургијом у саборном храму Христовог рођења у Кишињову, којој је присуствовао већи број учесника конгреса,  у недјељу, 16-ог септембра, молитвено је завршен службени дио конгреса.

С.К.

Pin It on Pinterest

Share This