Select Page

Скит (пустиња) Светих Антонија и Теодосија Кијевопечерских у Ординки, близу вароши Нарева, што је једина православна пустиња у Пољској, прославио је 500 година свештеног места на коме почива.

У суботу 15. септембра 2018, на празник ових светих, у скиту је одслужена Света Литургија у присуству верних из пет земаља. Освећен је спомен-камен са текстом о чуду са иконом Светог Антонија чиме је започела свештена историја овог светог места, као и звоно на коме су исписане речи „Глас Горње Наревске долине“.

Ова година обележава 500 година од чудесне појаве близу села Ординке иконе Светог Антонија Кијевопечерског кнезу Ивану Михаиловићу Вишњевецком, која је била изгубљена у мочварама близу Наревске реке. Он је касније подигао капелу у том месту у знак благодарности. Крајем 16. века неколико руских племићких породица устгројило је манастир Вазнесења Господњег, у којем су се касније подвизавали монаси из чувеног Супрасаљског манастира који су били заузели унијати. Током векова све до обнове православља у Подласју, овај тајанствени манастир, скривен у Наревској долини, очувао је светоотачку веру. Манастир је одолео махинацијама језуита и обновљен је после страхотних година Северног рата. Укинут је у 19. веку, али је поштовање Светог Антонија одржано у околним селима.

Обнова овог светилишта у наше дане такође је везана за Супресаљски манастир и њеног игумана архимандрита Гаврила (Гиба) који је тако подигао једину православну испосницу (пустињу) у Пољској. Скит Св. Антонија и Теодосија прославиће 10-годишњицу идуће године.

Епископ симатецки Варсануфије захвалио је оцу Гаврилу на многогодишњем труду, истакавши при том да се овај манастир оштро борио против закључака Брест-Литовске уније, да је пропатио од унијата и да су његови монаси проливали крв своју за свето православље.

Верници долазе у овај скит на молитву, духовни савет, па и по питању лечења травама, за шта је архимандрит Гаврило добио благослов од стареца Јована (Крестјанкина); па и неправославни долазе на молитву, јер је срце оца Гаврила отворено свима.

Архимандрит Гаврило је истакао да ће овде подићи велику цркву и звоник висок 65 метара висок за звоно које управо било освећено.

Извор: Белоруска Православна Црква (са енглеског Инфо служба СПЦ)

 

Pin It on Pinterest

Share This