Select Page

Јевреји у Израелу и широм света прослављају 19. септембра највећи празник –  Дан помирења „Јом Кипур“. Према јеврејском календару, празник почиње претходно вече –  у уторак увече. Овај празник се у Израелу прославља као дан строгог поста и уздржавања, када се сав јавни живот, па и и ваздушни саобраћај, потпуно обуставља. Па и неверујући Јевреји такође прослављају Јом  Кипур. За празник су предвиђене повећане мере безбеднбости, а контролни пунктови на палестинским територијама и у појасу Газе затворени су, осим за хуманитарне хитне случајеве.

Поред једења и пијења,  на Јом Кипур забрањени су сексуални контакти, лична хигијена и  ношење луксузних предмета као што су кожне ципеле. На овај празник  људи се облаче у бело. Пре мрака верници се окупљају у синагогама да читају молитву Кол Нидре, што је формулни опозив свих личних завета, заклетви и обећања Богу учињених у знању и у незнању.

Дан се завршава постом који је почео пред Нову годину, „Рош Хашану“ (10. и 11. септембра). Док Бог на Рош Хашану изриче свој суд човеку, овај суд  ступа на снагу тек Даном помирења и искупљења. Време између њих грешни човек проводи у кајању и молби за опроштај грехова и има прилику да се  упише у књигу живота.

Од 23. до 30. септембра је Празник сеница – Сукот, који обележава путовање Израиљаца кроз пустињу, и подсећа на крај жетве, а затим следи последња светковина у месецу Тишрију, по јеврејском календару, празник Радовања Тори  (2. октобар).

Извор: Катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This