Izaberite stranicu

Комисија за канонизацију  светих Украјинске Православне Цркве прегледала је материјале о чудотворним пројавама трију икона Матере Божје и предала их Светом Синоду.

Три иконе су икона Богородице „Утешитељице“ (Ублажи моје боли) из манастира Светог Георгија у селу Городница, Осичка икона из Епархије Балта, и Тригорска икона из истоименог села.

Икону Богородице Утешитељице  пренели су у област Полесје од светогорски монаси 1903. године, током чега је дошло до много чуда. Чудотворна икона је похрањена у манастир Светог Георгија у Городници.Била је привремено склоњена током комунистичког периода, али је враћена у манастир 1944. године. Манастирски живот је обновљен 1979. године. Икона је чувана у Саборном храму Светог Георгија Победоносца.

Осичка икона је добила своје име по селу Осички у области Одесе, настањеном у 18. веку. Икона је чувана у дрвеној цркви посвећеној Светом Николају Чудотворцу. У једно  време, месни војни старешина наредио је да се црква затвори и да се икона пренесе на другу локацију, али икона је ускоро враћена након што се пуковник разболео и схватио да је то била опомена саме Богородице. Он је обећао да ће да подићи нову цркву, која је освећена 1851. године, и од тада је она дом Осичке иконе. Пуно људи се излечио од разних болести захваљујући икони. Икона је изгубљена када су цркву комунисти затворили, али више кућа у селу и оближњи манастир имају копију иконе.

Историја Тригорске иконе Богородице је повезана са испосницима који су од давнина живели на обалама Тетеривске реке. Број монаха се увећао и у 12. веку развио у манастир Свете Тројице. Када и како се икона појавила у манастиру, непознато је. У совјетско време. икона је једва сачувана од уништења. Државни архив је садржи извештај из 1967/68. године који је написао игуман манастира у вези са излечењем дечака који је био глувонем од рођења. Икона се данас чува у Преображењској цркви Тригорског манастира у Епархији житомирској.

Извор: Православие.ру (са енглеског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This