Select Page
Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори наредна два дана у Никшићу и Подгорици организује промоције енциклопедије „Небеске хероине света“ проф. Радмила Тонкoвић, .
Промоција у Никшићу одржаће се сјутра 19. септембра, у 19.00 часова у Словенском културном центар, Робна кућа . На промоцији учествују проф. др Јелица Стојановић, доц. др Драго Перовић,
Биљана Живковић, проф. Радмила Тонквић, аутор.
У Подгорици ће се представљање енциклопедије „Небеске хероине света“ одржати у четвртак, 20. септембар у 19.00 часова у Књижара Матице српске. На промоцији ће говорити роф. др Јелица Стојановић, Биљана Живковић, проф. Радмила Тонквић, аутор и Радомир Радевић.
Добро дошли!

Kњигу „Небеске хероине света“ написао је еминентни аутор − професор Радмила Тонковић и тиме успела да јединствен пројекат у свету након осам година рада обједини у једну целину, која по свом обиму и садржају превазилази елементе књиге, па се слободно може назвати правом енциклопедијом о одважним небеским хероинама целог света.

У једном изузетно обимном уводу „Од мита до космоса”, који чак сам за себе може да представља малу књигу историје ваздухопловства, професор Радмила Тонковић на маестралан начин обрађује и представља настанак и развој ваздухопловства целе планете Земље. Подсећајући нас на древне космонауте и астрономе, неустрашиве пионире ваздухопловства из целог света, па све до Валентине Терјешкове, прве жене космонаута, она сажето али свеобухватно предочава значајан део светске историје летења.

У овом грандиозном подухвату аутор обрађује комплетну историју ваздухопловства Француске, Русије, Велике Британије, Немачке, САД, Југославије − Србије, Италије, Шпаније, Португалије, земаља Скандинавије… и других земаља Европе, земаља Азије, Африке, Аустралије, Новог Зеланда, Централне и Јужне Америке, једном речју целе планете Земље; пратећи и геополитичке и геостратешке светске прилике и њихов неминован утицај на развој ваздухопловних техника и технологија као врхунских, најнапреднијих и најсофистициранијих у свакој држави и друштву.

KОМАНДАНТ ВАЗДУХОПЛОВСТВА и ПВО
генерал-мајор Драган Kатанић, пилот

Проф. Радмила Тонковић је високо образована на Филолошком и Филозофском факултету Београд, школовала се и на универзитетима у Манхајму, Хајделбергу, Лондону и на чувеном Универзитету „Ломоносов” у Москви, а студије завршава са ЗЛАТНОМ ЗНАЧKОМ као најбољи студент факултета. Радила је као професора, преводилац, новинар, историчар, публицист, књижевник, дипломата, авијатичар.

Прва је жена – ваздухопловни новинар и прва жена-ваздухопловни уредник на Балкану у неколико часописа, а пише и објављује у многим часописима у земљи и иностранству и члан је „Удружења новинара Србије” и „Међународног Удружења словенских новинара” и добитник је Дипломе и ЗЛАТНЕ МЕДАЉЕ Савеза новинара Русије.

У години Николе Тесле − 2006. и 2007. двоструки је лауреат међународне „Invent диломеˮ и „Сребрне медаље-Никола Тесла” од Удружења научника, проналазача и иноватора, чији је такође почасни члан. Високо признање за допринос развоју ваздухопловног спорта добила је од Ваздухопловног савеза Београда, а пре неколико дана јој је Ваздухопловни савез Србије доделио ЗЛАТНУ ПЛАKЕТУ за заслуге у афирмацији авијације и поводом њене књиге НЕБЕСKЕ ХЕРОИНЕ СВЕТА.

Pin It on Pinterest

Share This