Select Page

Поводом духовних свечаности, које у славу празника Рођења Пресвете Богородице и доласка Моштију Светог Арсенија Сремца у манастир Косијерево, организују Митрополија црногорско-приморска, Епархија будимљанско-никшићка и Удружење Бањана и Рудињана „Владика Сава Косановић“, данас је у Никшићу одржана конференеција за новинаре.

О овом свечаном догађају, првенствено, литургијско-молитвеног карактера, говорио је Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, који је казао да је пренос Моштију Светог Арсенија прилика да се обрати већа пажња на његову светост, која се слави толики низ вјекова.

„Он, као Светитељ Божји, излива велику Божју милост од Престола Божјег, његовим молитвама, на цио наш народ и цијелу Цркву Божју. Прославља се као велики Божји угодник, Чудотворац, исцјелитељ, као учитељ духовног живота. Пренос Моштију из манастира Ждребаоника у манастир Косијерево, ове године, треба да нас подсјети на оно житије Светог Арсенија које се исписује послије његовог блаженог упокојења, јер је цијела једна историја, цијела библијска прича у његовим путовањима, започетим, у првој половини 18. вијека, временима тешких искушења, од Пећке патријаршије, преко манастира Шудикове, Довоље, Добриловине, до Медуна, манастира Ждребаоника, крајем 19. вијека, до манастира Косијерева и у току рата, опет, његов повратак до манастира Острога, касније до Ждребаоника“.

„То је светитељска епопеја, заправо, једно велико и узвишено свједочанство да је Светац својом милошћу стално био присутан са својим народом, у најтежим искушењима“, истакао је Преосвећени Епископ Јоаникије.

Личност Светог Арсенија је врло мистична и тајанствена. Видљиво је његово велико дјело, али и велико смирење. То је, напоменуо је Владика, опредјелило Светог Саву да умјесто епископа, које је поставио по српским земљама, за свог наследника изабере управо жичког архимандрита, свог духовног сина.

„У њему је видио посебну духовну чврстину, снагу његове личности, дубину премудрости, коју му је Бог даровао, да је Свети Сава имао поуздање да ће он моћи да настави његово дјело, да учврсти, утемељи, развије оно што је започео и да нови замах српском народу, Српској Цркви и држави, што се и догодило“.

„Цијело вријеме Свети Арсеније дјелује тихо, а у свему ефикасно. За његовог живота подижу се велике светиње, да се подсјетимо, манастир Морача, управо, на подручју земаља источне Херцеговине, старе Рашке области. Тада цвјета духовни живот, српска писменост, живопис, достигли смо високе домете у културном и духовном погледу, видимо његово присуство, сталну његову бригу о црквама по свим епархијама. Нажалост, није сачуван скоро ниједан његов говор, ниједно писмо, нити значајније свједочанство о његовој духовности и култури, али, то је Бог посвједочио. Управо, због његовог смирења Бог је открио његове врлине тако да је он, не само непосредни наследник Светог Саве, него је, очигледно, и највјернији, најпоузданији носилац духа Светог Саве, настављач његовог дјела, па није случајно што га је српски народ, после спаљивања Моштију Светог Саве, називао Светим Савом и српским Патријархом“, рекао је Његово Преосвештенство.

Митрополија црногорско-приморска и Епархија будимљанско-никшићка су, већ, три стотине година, под покровитељством Моштију и светитељства Светог Оца нашег Арсенија, што је посебан дар, закључио је Владика Јоаникије, напомињући да су Петровићи, од Његоша на овамо, посвећивали велику пажњу и имали, посредно или непосредно, везу са Моштима Светог Арсенија.

„Дакле, ово је свечани догађај, прије свега, молитвено-литургијског карактера, ствар достојна сваког поштовања. Народ Бањана, Опутних Рудина и цијеле Херцеговине ће, надамо се, и овог пута дочекати Светог Арсенија, као и у вријеме када су Мошти први пут дошле у манастир Косијерево. Остала су сјећања да такве славе у српском народу није било од Косова. Учинићемо све да пренос Моштију буде богоугодан и на радост свих, да се помолимо Светитељу да излије своју милост на манастир Ждребаоник, на манастир Косијерево и на све који буду приступали његовом светом ћивоту, који је извор исцјељења и чудеса кроз сва времена наше историје“, поручио је Владика.

О детаљима програма духовних свечаности у нашој Епархији представнике медија упознао је професор Веселин Матовић.

Свечаности, како је најављено, почињу у четвртак 20. септембра Светом Архијерејском Литургијом, коју ће, у манастиру Ждребаоник, служити Високопреосвећени Митрополит Амфилохије и Преосвећени Епископ Јоаникије. Свечана литија са Моштима Светог Арсенија кренуће, у 13 часова, према манастиру Косијерево, гдје ће бити свечано дочекане око 16 часова. Уочи великог празника Рођења Пресвете Богородице, храмовне славе косијеревске светиње, у 17 часова ће се служити свечано празнично бденије.

На сам празник, у 9 часова, биће служена Света Архијерејска Литургија, у наставку одржаће се духовна академија, а потом и трпеза љубави. За вријеме боравка Светитељевих Моштију у Манастиру, сваког дана ће се служити света Литургија и вечерње бденије, све до сриједе 26. септембра, када ће у 15 часова Мошти бити испраћене ка Никшићу.

„У 16 часова, биће дочек Моштију испред Саборног храма Светог Василија Острошког, а у 17 часова празнично бденије. У 20 часова, у Црквено-народном дому, одржаће се вече духовне поезије, посвећено Светом Арсенију. На Крстовдан, у четвртак 27. септембра, служиће се Света Архијерејска Литургија, након чега ће, у 12 часова, Мошти нашег Светог Оца Арсенија бити испраћене до манастира Ждребаоника. Позивамо све вјернике и добронамјерне људе да учествују у најављеним свечаностима, да заједнички подијелимо радост овог великог догађаја“, казао је Матовић.

У наставку аудио запис који је припремила Сенка Чоловић:

Конференција за новинаре поводом духовних свечаности у манастиру Косијерево

Pin It on Pinterest

Share This