Select Page

У недељу шеснаесту по Духовдану, 16. септембра, јеромонах Рафаило Бољевић, игуман Манастира Успења Пресвете Богородице – Подмаине код Будве, началствовао је Светом литургијом у Успенској цркви у Новом Саду, уз саслужење братства овог храма.

Беседећи по прочитаној јеванђелској перикопи, игуман Подмаина је нагласио важност поверења у Христа и у Његову свеобухватну љубав и милост.

„Христос Господ нас грли оним рукама моћним, божанским, којима нас теши, милује, лечи и брани. Из Његове руке нико не може човека да отме, јер јача рука не постоји. Већег срца нема, снажније љубави не може бити. Од Њега може само наша гордост, непослушност, немар, издаја наша, непокајани грех, лоше искоришћена слобода, може да нас одвоји од Бога. Дакле, човек је сам себи највећа претња“, навео је у беседи отац Рафаило, уз поруку да смо непобедиви ако љубављу одговоримо на Божју љубав.

Поводом почетка нове школске године служен је чин Молепствија о почетку школског рада.

После Литургије, братство Светоуспенског храма, предвођено настојатељем протопрезвитером Жељком Латиновићем, поставило је плочу на стасидију у Успенској цркви – Александри Серђуковој, некадашњој парохијанки овога храма.

Отац Рафаило из Подмаина, са делом братства ове свете обитељи, допутовао је у Епархију бачку гдје је у суботу, 15. септембра, служио бденије у Успенском храму, а потом је одржао предавање током којег је присутне поучио о Личности Пресвете Богородице у домостроју спасења.

Поздрављајући верни народ радосним поздравом Христос васкрсе, игуман је рекао да смо позвани да будемо сведоци Христовог Васкрсења. Светиња којом се причешћујемо је заиста светиња Живота, заиста Његово Тело и заиста Његова Крв. Христос нас причешћује и даје нам здрави Живот, даје нам здраву Крв, то је литургијска инфузија. Он уноси Своју светлост у нас, Своју мудрост и силу, благодат усиновљења. То вам је мерило црквености и православности – ако се ми осећамо као деца Божја, казао је отац Рафаило.

Храм и порта су били испуњени до последњег места, а по завршетку предавања, присутнима су, као благослов манастира Подмаине, дариване две књиге: Добровољци и Од црви до богова, аутора Светог владике Николаја Жичког, и иконица Пресвете Богородице, којој је посвећен храм у Новом Саду.

Извор: Радио Беседа

 

Pin It on Pinterest

Share This