Select Page

Оснивач НВО Солидарност за Косово Француз Арно Гујон, оцијенио је да солидарсност са Србима не представља злочин, те да његова организација никада није имала ни један једини прекршај у етичком, финансијском или политичком смислу.

Утицајни француски лист Фигаро пренио је причу о Арноу Гујону, а повод за то је издавање забране уласка за њега у, како стоји у тексту, тзв. “државу Косово“.

Француски хуманитарац је представљен као оснивач невладине организације Солидарност за Косово, која је омогућила школовање стотинама дјеце са Косова.

“Зове се Арно Гујон. Има 33 године. Већ дуго живи у Србији, али је француски држављанин. 2004. године је основао невладину организацију Солидарност за Косово, која за циљ има да помогне неколико хиљадама Срба, који живе у енклавама које наликују на афричке бантустане, јужно од реке Ибар. После рата на Косову и једнострано проглашене независности, фебруара 2008. године (признате од стране бројних држава, међу којима је и Француска, али не и од стране Србије, Русије, Шпаније или Кине, на пример) 120 000 Срба (православних хришћана) је остало у овој области, која представља срце српске историје, српског идентитета и националног поноса. Већина су скромни људи, који уопште немају рођаке у Србији, немају средстава или жеље да оду“, наводи се у тексту Жан-Кристофа Бисона.

Даље се наводи да је са годишњим буџетом од милион евра, око 12.000 донатора (више од 90% су Французи), невладина организација Солидарност за Косово је на лицу мјеста, обновила или изградила 31 школу, саградила десетак фарми, мљекара и фабрика конзерви, развила мрежу стаклених башти, помогла у обнови, временом, ратом или албанским насиљем уништених манастира и цркава.

 

Извор: ИН4С

 

 

Pin It on Pinterest

Share This