Select Page

Изложба „Тамо далеко 1918-2018“ постављена на 16 панела, а посвећена стогодишњици пробоја Солунског фронта и завршетка Првог свјетског рата отворена је синоћ у градском музеју „Мирко Комненовић“  у организацији Матице Бока и сарадњи са порталом ИН4С, Удружењем за његовање традиције и културе ваљевског краја и агенцијом Типон.

Предсједник херцегновске подружнице Матице Боке, Мирко Мустур истакао је да су „славне странице историје током Првог свјетског рата исписали људи из ових крајева, многи од њих оставили животе на бојиштима од Дрине и Колубаре, Цера и Београда, Мојковца и албанских гудура, Крфа и Вида да би се са Солунског фронта кренуло у незадрживи јуриш и ослободила отаџбина..“

Мустур је оцијенио и да се генерације које су дошле послије њих, нису довољно бавиле овом причом.

– Нисмо им се довољно одужили, нисмо заокружили причу о њима, нисмо довољно расвјетлили мотиве, патриотизам и храброст наших предака.

Као часне изузетке чији радови заслужују похвалу издвојио је радове Јова Влаховића, историчара Милана Гулића као и Небојше Раша, па и изложбу која је на отварању окупила бројну публику, упркос киши.

Мустур је истакао да вјерује да се овим не затвара прича о Бокељима који су као добровољци ступили у српску војску већ да се наставља, јер ако заборавимо своју историју и своје претке, изгубићемо право на будућност.

А Бокељи су се као добровољци од 1914. до 1918. како је подсјетио публициста Небојша Рашо борили у војскама Србије, Црне Горе, САД и Италије и значајно допринијели побједи савезника.

И Рашо је нагласио да су на жалост ови јунаци углавном заборављени, а навео је између осталих примјер Јефта Гојковића који је на сједници херцегновске скупштине јавно осудио прогон Срба у Аустро-Угарској и након Сарајевског атентата, Владимира Бана командира четничке чете у Церској бици у којој је погинула скоро цијела јединица а он у борбама у октобру 1914, затим Мирка Комненовића који је окупљао добровољце међу Словенима и одликован најзначајнијим војним одликовањима, Мића Павловића који је се из рата вратио са чак једанаест одликовања.

Подсјетио је Рашо и на херојства и подвиге Риста Шуковића ратног добровољца фотографа, Крста Бргуљана са Прчања који је пребјегао са торпиљарком и посадом у Италију, капетана Илију Дамјановића из Лепетана који је открио њемачку флоту код Огњене земље, о томе обавјестио савезнике и омогућио њено уништење, Јока Мештровића из Кртола који је одликован Медаљом части, Милана Срзентића који је на пред стрељачким водом на Шпањоли поносно узвикнуо „живјела Србија“.

Они и борци чија су имена уклесана на споменику код манастира Савина, заслужују да се помињу у школама у Боки, сигуран је Рашо.

Упркос чињеници да је изложба посвећена пробоју Солунског фронта и завршетку Првог свјетског рата њена тема није рат него човјек, ратник, Србин који је извојевао побједу, објаснио је Гојко Раичевић.

Отуд је и циљ изложбе, осим сјећања, да се јавност упозна и заинтересује за судбину славних српских предака и да у име њихове жртве сачува сјећање на то вријеме и на њих.

Раичевић је на драгоцјеном доприносу и изванредној сарадњи у осмишљавању и реализацији изложбе захвалио Маринку Лугоњи, једном од најбољих графичких дизајнера у југоисточној Европи, Марку Кентери и његовој агенцији Типон…

Подсјетио је и да је изложба била постављена и у Вашингтону, а у наредном периоду видјеће је публика широм региона и свијета, почевши од Бања Луке, Требиња, вјероватно Београда и Подгорице, а касније и Чикага, Лондона, Москве, Прага, Париза, Крфа.

Дио херцегновске поставке биле су и споменице и одликовања браће Марка и Стевана Мустура, које чувају њихови потомци.

Изложба ће у Новом бити отворена до 25.септембра, а дан касније видјеће је которска публика у галерији „Солидарност“.

Отварању изложбе у Херцег Новом присуствовали су уз бројне грађане и конзул Србије у Херцег Новом Зоран Дојчиновић и потпредсједник херцегновске општине Милош Коњевић.

Извор: Радио Херцег Нови

Видео: ИН4С

Pin It on Pinterest

Share This