Select Page

„Иконе и слике“ назив је изложбе Драгане Ј. Мијушковић која је у петак, 14. септембра отворена у галерији „Фреска“ на Белависти.

Да је иконописање веома присутно од Византије преко Немањића до половине 20. вијека па и до данас, свједоче и дјела Драгане Мијушковић, казала је Софија ди Гарофани отварајући изложбу.

-Умјетност иконописања васкрсава захваљујући савременим умјетницима, а Драганино духовно и умјетничко изражавање подсјећа на епизоду филма Андреја Тарковског. Код ње је у питању цивилизацијски однос и лични опус гдје од иконе прелази у једну наслућујућу ренесансу. Зато се данашње посматрање иконе, као дијела свјетске културне баштине, све чешће доживљава као духовна, ликовна подршка. Ту је објашњење зашто се икона доноси на поклон – да би примаоцима својом свјетлошћу и енергијом унијела животност и била присутна у свакодневном, урбаном животу. Баш у том виртуелном свијету, полазећи од канона иконописања, Драгана Мијушковић представља своје сликарство и изграђени стил у који је уградила свој сензибилитет и нови дах лиризма и поетичности, коју не сматрам занатлијом већ умјетницом позива и надахнућа. Драгана ствара дјела којима уздиже физичку љепоту претварајући је у метафизику, истакла је Софија ди Гарофани.

Ауторка Драгана Мијушковић исказала је задовољство и захвалност што је опет у Херцег Новом са којим ју је повезала управо Софија ди Гарофани.

-Хвала животу који ме је, послије више од тридесет година, довео у овај град умјетности, сликарства, књижевности да подијелим са вама ово мало љубави које сам пренијела на своје слике и на своје иконе, казала је Мијушковић.

У каталогу припремљеном за ову изложбу Југослав Оцокољић је записао да „ симболику коју крије византијска естетика узвишеног, Драгана представља у свом опусу сликања. Мудри кажу да свако право откровење садржи разрешења бројних малих тајни које га граде и садрже кључ њеног спознавања. Кључ естетике слике, садржаја и форме, чврсто је у Драганиној руци. Њене црвене боје су у разговору са комплементарним бојама и, допадало нам се или не, изграђен однос, који нуди сликарка, постоји складно, елегантно и садржајно. Оригинални израз у савременој уметности, који нам је понудила Драгана, тако наставља најбоље садржаје византијског предања“.

Изложбу је у галерији „Фреска“ организовала Црквена општина Топаљско–староградска и отворена је за посјетиоце до 20. септембра.

Извор: Радио Херцег Нови

Pin It on Pinterest

Share This